„Je to chlap jak hora,“ popsal ve zkratce novou posilu Drtičů sportovní manažer hodonínského SHK Oldřich Matušek starší. Řeč je o urostlém obránci Janu Zapletalovi, který se na jih Moravy přišel rozehrát z Olomouce. Bek se zkušenostmi s reprezentací i zámořskou juniorskou soutěží odehraje v modrooranžovém zbytek letošního roku.

Máte za sebou první zápas za Hodonín. Jak jste se cítil?
První dvě třetiny to nebylo ono. Měl jsem problémy s bruslemi. Potom už to bylo v pořádku. Jinak kluci i trenér jsou fajn. Je to dobré.

Věděl jste něco o místním hokeji?
Tak něco jsem věděl. Hrál jsem proti Hodonínu v minulé sezoně. Odehrál jsem totiž pár utkání za Šternberk. Vím, že Drtiči mají nebo i měli postupové ambice.Úplně do neznáma jsem nešel.

Jak jste reagoval na váš přesun do Hodonína?
Počítal jsem s tím. V Olomouci jsem nehrál úplně podle představ, takže jsem se s vedením domluvil, že se na nějaký čas rozehraji tady. Je to sice nižší liga, ale podmínky v Hodoníně jsou dobré. Mám zajištěné i bydlení. Dojíždím jen do školy. Musel jsem ji předtím přerušit, tak si teď dodělávám čtvrtý ročník.

Ve čtvrtek hrajete poprvé před hodonínskými diváky. Těšíte se nebo to berete už rutinně?
Já se těším na každý zápas. Navíc hrajeme proti Uničovu, kde působí Tomáš Sršeň. Nevím sice, jestli nastoupí, ale těším se. Minule jsme se trochu postrkovali. Je to nepříjemný hráč, tak uvidíme.

Máte za sebou i reprezentační starty. Kam jste s výběrem podíval?
Kromě několika domácích zápasů a soustředění jsem se podíval i do Ruska a Finska. Konkrétně na turnaje čtyř zemí.

Potkal jste se v reprezentačním týmu s některým ze známějších hráčů?
Určitě. Byli tam Šmíd (nyní Edmonton / NHL, pozn. redaktora), Hanzal (Phoenix / NHL), Krejčí (Boston / NHL), Kalus (Minnesota / NHL) nebo třeba Bahenský (Karlovy Vary).

Okusil jste i juniorskou WHL. Co vám to dalo?
Naučil jsem se cizí jazyk. Aspoň teda doufám (smích). Viděl jsem jak to tam chodí, jak tam lidé žijí.

Je velký rozdíl mezi juniorkou v České republice a v zámoří?Je. V Kanadě se více bruslí, na hráče jsou větší nároky. Ale zase ve hře někdy chybí myšlenka.

Jste draftovaný Tampou Bay Lightning, máte v plánu si tam třeba někdy zahrát?
Určitě. Jsem stále v kontaktu s jejich hlavním skautem. Občas si pošleme mail. Víme o sobě.