Jihomoravanům došla po náročném období šťáva. Zraněními a nemocemi zdecimovaný tým utrpěl další ztráty. Po první třetině odstoupil z boje tvrďák Michal Kuba, který šel do zápasu bez tréninku a pomalu v horečkách. Zcela fit není ani Lukáš Vrba. Ten již delší dobu nastupuje v bolestech a se sebezapřením. Šrámy i bolístky však mají i další hráči SHK.

Zatímco ve středu proti Porubě se Drtiči kousli a zápas oddřeli, proti Přerovu neměli Jurásek a spol. žádný nárok. Po bezbrankové úvodní části zvýšili Zubři obrátky a tradičního moravského rivala bez problémů přejeli. Rozdíl pěti branek odpovídá současnému rozpoložení a kvalitě obou celků. Zatímco Hodonín bere již samotný postup do čtvrtfinále, Hanáci pomýšlejí po výborné základní části na postup do první ligy.

„Play-off je úplně jiná soutěž. Všechno se bude sčítat až po sezoně. Hodonín je nepříjemný soupeř, ale pokud chceme sezonu úspěšně dokončit, musíme porazit všechny soupeře ze skupiny," ví přerovský trenér Petr Dočkal.

Kouč Zubrů se v letošním ročníku může spolehnout na vyrovnanou dvojici brankářů, což potvrdil i zápas na Slovácku. Jiří Slovák si bez problémů poradil se všemi čtrnácti pokusy soupeře, v klidu vychytal čisté konto a týmu pomohl k pohodovému vítězství. „Gólmani jsou našimi stavebními kameny. Máme dva kvalitní brankáře, které pravidelně střídáme. V Hodoníně to vyšlo na Jirku Slováka, který zachytal výborně," pochválil muže s maskou Dočkal.

Na druhé straně hodonínský Rozum inkasoval hned pětkrát. V první třetině ale mladý gólman své spoluhráče několikrát podržel. Už po osmi vteřinách se v nebezpečné pozici objevil hostující Goiš. Následně Zubři v rychlém sledu promarnili dvě přesilové hry. „Začátek byl z obou stran hodně opatrný. Soupeř na nás byl v první třetině dobře připraven. Dobře bránil, hrál aktivně a nám se nepodařilo gólově se prosadit," uvedl Dočkal.

Přerov poprvé udeřil až ve 21. minutě. Početní výhodu zužitkoval exDrtič Jiří Goiš. Proti bývalému klubu se vzápětí prosadil i David Šebek. Odpor výrazně oslabeného soupeře definitivně zlomil Vlastimil Dostálek, který povedenou individuální akci zakončil střelou mimo dosah bezmocného Rozuma.

„Od druhé třetiny jsme trochu zvýšili tempo v útočné třetině a víc jsme se tlačili do brankoviště, z čehož pramenili góly. Díky tomu, že jsme byli kompletní a hráli na čtyři útoky, tak se nám podařilo dostat domácí pod tlak," uvedl hostující lodivod.

Drtiči se snažili duel alespoň zdramatizovat, ale Kučera trestné střílení na začátku závěrečné části neproměnil. Rozhodčí Volf nařídil samostatný nájezd i na druhé straně, ale hodonínský gólman si s nájezdem zkušeného přerovského forvarda Procházky poradil.

V té chvíli už ale Zubři vedli 5:0. Přihrávku Blinky přetavil ve čtvrtou branku Matěj Málek, výhru Přerova pečetil ve vlastním oslabení David Šťastný.

Jihomoravané mohli v záběru výsledek zkorigovat, ale při hře pěti proti třem nejenže Slováka téměř neohrozili, ale sami v ní dokonce málem inkasovali. „I když soupeř bojoval a snažil se, tak jsme si náskok v pohodě pohlídali. Díky kolektivnímu výkonu si z Hodonína odvážíme tři body," prohlásil Dočkal.

Hodonínskému kouči do řeči po jednom z nejhorších výprasků sezony moc nebylo. „Přerov ukázal svoji kvalitu a vyhrál zcela zaslouženě," řekl Lubomír Oslizlo., jehož jméno vyvolávali během utkání hostující fanoušci. Zkušený trenér ale příznivce Zubrů, se kterými strávil povedené období, příliš nevnímal. Oslizlo se snažil v zápase své svěřence nabudit, ale všechny rady a pokyny byly tentokrát zbytečné. „Soupeři jsme to hodně ulehčili. Přerovu jsme nabídli na můj vkus až moc příležitostí, které využil a zaslouženě zvítězil," řekl.

Na absence opor a velkou marodku se nevymlouval. „Je jedno, v jaké jsme byli sestavě, ale udělali jsme spousty hrubých chyb. Všechny obdržené branky byly laciné," zlobil se. „Mužstvo za rozhodnutého stavu už na zvrat nevěřilo," všiml si. „Proti Porubě jsme odehráli daleko lepší zápas než s Přerovem," dodal závěrem.

Drtiči nyní mají týden volno. Doma se představí zase v sobotu, kdy na jih Moravy přijede desátý Frýdek-Místek.

2. liga, 41.kolo

SHK Hodonín – HC ZUBR Přerov 0:5 (0:0, 0:3, 0:2)

Branky: 21. Goiš (Šťastný), 26. Šebek (Procházka, Blinka), 38. Dostálek, 46. Málek (Blinka), 49. Šťastný (Kolář).

Rozhodčí: Volf – Chocholouš, Mikšík.

Vyloučení: 7:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1.

Diváci: 1204.

Střely na branku: 14:35.

Hodonín: Rozum (Kotvan) – Grman, Dufek, Škápik, Polesný, Sedlák, Nedvěd – Kučera, Sajdl, Vrba – Peš, Jurásek, Kuba – Mika, Tomi, Smetana – Černohous, Hložánek, Venclík.

Přerov: Slovák (Vojtek) – Pala, Osina, Kudělka, Polák, Vlček, Janota, Andrýsek – Goiš, Sedlák, Šťastný, Šebek, Procházka, Š. Kratochvíl, Málek, Kolář, Blinka, Sakrajda, Popelka, Dostálek.