Kužílek do druhé ligy nakoukl už loni v dresu Nového Jičína, kde začal i letošní sezonu. Na severu Moravy ale dlouho nevydržel a přesunul se právě do Hodonína. „V loňské sezoně jsem byl v Jičíně spokojený a neměl žádný důvod tam nepokračovat. V létě ale došlo ke změně trenérů. S těmi novými jsem příliš spokojený nebyl, takže když se mi ozvali z Hodonína, tak jsem neváhal a nabídku přijal," vrací se na začátek angažmá u Drtičů mladý obránce.

Spíše defenzivně laděný bek na první branku v SHK stále čeká. Jakub Kužílek si ve třinácti druholigových zápasech zatím připsal pouze dvě gólové asistence. Sympatický mladík ale na ledě není od sbírání bodů. Poctivý zadák má hlavně gólům zabraňovat, což se mu především v posledních duelech se svými parťáky poměrně daří. „Určitě jsme se obranné činnosti dost věnovali. Taky nám ale pomáhají výborné výkony obou našich gólmanů," chválí brankáře Kužílek, který v posledních zápasech nastupuje po boku veterána Pokorného.

I když by ikona SHK mohla být Kužílkovým otcem, zlínský odchovanec si s o devatenáct let starším spoluhráčem na ledě celkem rozumí. „Hraje se mi s ním dobře. Má spoustu zkušenosti. Snad se od něj něco přiučím," věří.

Do kabiny Drtičů se po nepříjemném období porážek znovu vrátila pohoda. Slovácký celek sice v posledním zápase prohrál se Šumperkem po samostatných nájezdech 2:3, ale díky remíze po šedesáti minutách udržel před Draky třetí příčku. „Ze zápasu jsme měli získat víc než jeden bod, takže výsledek je pro nás spíše ztrátou," myslí si Kužílek.

Severomoravané se v Hodoníně dostali do trháku dvěma slepenými góly ve čtrnácté minutě. Drtiči se po trefách Králíka a Vachutky složitě zvedali. „Vždycky je těžké dotahovat náskok soupeře," ví jednadvacetiletý obránce.

Podle Kužílka byli domácí hráči za bezbrankového stavu lepší. „Šumperk ale perfektně sehrál přesilovou hru pět na tři a vzápětí dal gól i v klasické přesilovce. Bylo těžké se dostat zpět do zápasu, ale ještě do první sirény se nám podařilo snížit a dostat se na dostřel," říká.

Druhá branka Draků byla ale dost neobvyklá. Hlavní arbitr Slavka ji uznal až po poradě s čárovým rozhodčím. „V tu chvíli jsem byl zrovna na ledě," vrací se k důležitému okamžiku středečního zápasu Kužílek. „Snažil jsem se dostat pod tlak protihráče, který zavážel puk podél mantinelu do třetiny, ale podařilo se mu přes mě nahrát spoluhráči,a ten si sjel před bránu a dal gól," popisuje nepřesnou situaci hodonínský bek.

Zatímco Šumperští okamžitě zvedali ruce nad hlavu na oslavu gólu, sudí ani domácí hokejisté neměli hned úplně jasno. „Osobně jsem nevěděl, jestli to byla branka, nebo ne, protože jsem byl otočený zády," krčí rameny Kužílek.

Drtiči ovšem nesložili zbraně a za nepříznivého stavu 0:2 manko dotáhli. Nejprve v závěru úvodní části snížil Vaněk, ve 27. minutě srovnal Matula. Jihomoravané mohli nakonec i vyhrát, ale obrat ani přes několik vyložených šancí v závěrečné třetině a prodloužení nezavršili. „Je to škoda. Chtěli jsme vyhrát za tři body, šancí jsme ve třetí třetině měli opravdu dost," souhlasí Kužílek.

Podle něj domácím hráčům scházel v zakončení větší klid. „V prodloužení při hře ve třech se šance tvoří celkem snadno. Na ledě je spousta místa, stačí malá chyba nebo nepozornost, a už z toho může být rozhodující gól," přemítá. „V prodloužení i v celém zápase ale drželi své týmy oba gólmani, kteří předvedli dobré výkony," přidává.

Drtiči nakonec padli v nájezdové loterii a do tabulky si po třech výhrách zaknihovali pouze bod. I přes další domácí ztrátu Peš a spol. i po polovině základní části drží slušnou výchozí pozici pro play off.

O víkendu mají Hodonínští volný los. Jak se sobotou bez hokeje naloží zlínský odchovanec? „V první radě si chci odpočinout," říká. „Jelikož už ale Vánoce pomalu klepou na dveře, tak s přítelkyní vyrazíme za nákupy," přidává.

Od pondělí se slovácký celek začne připravovat na vedoucí Vsetín. Souboj s lídrem východní skupiny druhé ligy bude hodně náročný. Bez šance ale Drtiči ani na legendárním Lapači nejsou. „Vsetín letos hraje výborně. Víme, že tam nemáme co ztratit, naopak můžeme pouze překvapit a obrat favorita o nějaký bod," připomíná.

I když Kužílek se hokejovému řemeslu vyučil ve Zlíně,na zápasy extraligových Beranů nechodí. O dění v klubu velký přehled nemá, zprávy má pouze z televize, novin nebo internetu. „Abych řekl pravdu, tak moc to nesleduji. Maximálně se podívám na výsledky," dodává Kužílek.