Natáčení třetí řady oblíbeného detektivního seriálu Labyrint se tentokrát přesunulo do Tišnova na Brněnsku. Zdejší nemocnici filmaři změnili v psychiatrickou léčebnu Medlánky. „Herce a lokace vybírám podle toho, jestli jsou hezcí,“ vtipkuje Strach.

Místo si zvolil kvůli přilehlému parku. Za léta natáčení si vybudoval tým architektů, kteří umí vybrat místo záběrům na míru.

Vše jede podle plánu, v přestávkách se herci snaží zahřát, je zima. „Adéla mi koupila vyhřívací vložky do bot,“ chválí Jiří Langmajer péči své partnerky.

Na zimu si musí herci zvyknout, natáčení seriálu potrvá až do února. Kromě počasí si ale atmosféru užívají. „Každé ráno se těším na plac, protože dělám s lidmi, které mám rád,“ dodává Langmajer.

Jihomoravští zdravotničtí záchranáři budou jezdit k pacientům elektromobilem.
K pacientům přijedou záchranáři autem na baterky. Koupi zvažuje i Brno-střed

Štáb při natáčení v podzimním chladném počasí zahřívá hlavně pravidelný přísun horké kávy. Tu zajišťuje kuchař v přívěsu s nápisem Catering, který stojí u služebního vchodu do nemocnice. „Dnes bude kuře na smetaně,“ hlásí obědovou nabídku.

Vůz zdobí vybledlá nálepka, která připomíná známou roli tehdejšího herce Jiřího Stracha z filmu Lotrando a Zubejda. Dnes Strach pobíhá okolo nemocnice se sluchátky na krku a kávou v ruce už jako zkušený režisér.

Jedna věc by zkušené oko možná překvapila. Oblíbené herecké přestávky s kávou a cigaretou v ruce se nekonají. Jiří Strach totiž přestal kouřit a s ním vlastně i celý štáb. „Když mě pozvali do Austrálie na promítání druhého Anděla Páně, rád jsem přijal. Jenže tam se skoro nikde nesmí kouřit, tak jsem na chvíli přestal a napadlo mě to zkusit i tady. Už nějakou dobu nekouřím,“ říká režisér.

Zpěvák Karel Gott.
Hudební zážitek. Držitel 41 Zlatých slavíků Gott zazpívá na plese ve Valticích

V přestávce se rozvypráví o scénáři. „Ve třetí sérii vyzve člověk Boha na souboj. A vhledem k tomu, že Bůh je všemohoucí, tak nemůže vyhrát. Je to takový salierovský příběh plný napětí, dramat, vražd, někdy i velmi morbidních,“ popisuje Strach. Podle něj je třetí řada zdaleka nejlépe napsaná, při tvorbě scénáře se totiž poučili z dřívějších chyb.

Jednotlivé díly první a druhé řady seriálu České televize sledovalo kolem půl druhého milionu diváků. Třetí sérii v těchto dnech filmaři tvoří, v únoru by měli mít dotočeno. Štáb pod vedením Stracha navštíví Brno, Adamov, Blansko, Deblín, rakouský Hardegg a desítky dalších lokalit především na jižní Moravě.

V sedmi dílech plných vražd, které spojuje náboženský motiv, se představí třeba Jitka Čvančarová, Marek Taclík nebo Veronika Freimanová. „Seriál by mohli diváci vidět na podzim. Příběh je opravdu dobrý, bude to krásná tečka. Pokud tedy nebude následovat čtvrtá série,“ polemizuje režisér.

JOLANA HALALOVÁ

Zabruslit si pod otevřeným nebem v centru města? V Brně od listopadu bez problému. Zástupci městské části Brno – střed si letos pro lidi připravili ledovou novinku, venkovní kluziště přímo pod sochou Jošta.
Sklouznou se pod nohama "žirafy". V centru se má bruslit i ve třinácti stupních