„Scházel zde učitel na bicí a nebyla ani žádná výuková videa. Hodně nadšenců bubnovalo, ale mnohdy ani vlastně nevěděli, jestli nástroje správně rozeznívají," říká pořadatel akce Zdeněk Bařina s tím, že ze začátku do dílny lákali především účastníky z okolí. Celorepubliková sešlost se z regionální akce stala až s příchodem Broňka Pavlíčka, jednoho z nejlepších hráčů na africký buben djembe v Česku. „Bubenická dílna už má jakýsi věhlas. Přijíždí na ni bubeníci z Prahy i z Popradu," uvádí Bařina.

Celého víkendového semináře se z kapacitních důvodů zúčastnilo pouze dvacet hráčů. Další zájemci se však na něj mohli v sobotu přijít podívat. „Letos na vystoupení dorazilo hodně dětí, což nás potěšilo. Při hře na bubny totiž věk nehraje žádnou roli. Zahrát si přichází třeba i mladé maminky," připomíná Bařina.

V Mikulčicích se konala již po sedmé Bubenická dílna.
Jak správně paličkami ovládat bicí soupravu vysvětloval Stanislav Pliska z Městského divadla Brno (na fotografii vlevo).

Letošní ročník obohatili hráči, kteří hudební zkušenosti sbírali přímo v Africe. Zdokonalit se však přijeli i méně zkušení hudebníci. „Za dva dny se samozřejmě z nikoho nestane špičkový hráč. Chceme hlavně propojit lidi, které to baví. Když bubnujeme ve skupině a tvoříme dohromady rytmus, je to úžasné," dodal Zdeněk Bařina.

Seminář hry na africké bubny pořádá v pátek dvanáctého září také hodonínské středisko volného času. Akce začíná v osmnáct hodin v Klubu mladých.

PETR GAL