Krásný zážitek na něj čekal i při příležitosti padesátých či šedesátých narozenin. Při oslavě předposledních kulatin se ale dočkal milého překvapení v podobě sedmdesáti lahví sauvignonu. „Vypili jsme je tenkrát všechny do jedné. Možná proto su tak zdravý,“ směje se jubilant.

Legendární primáš vede Horňáckou cimbálovou muziku už od roku 1966. Za ta léta odehrála cimbálka nespočet koncertů a na nich nespočet písniček. „Nemám jednu oblíbenou, písničky jsou hezké všechny. Hlavně ty z Horňácka,“ usmívá se Hrbáč.

Martin Hrbáč se svou cimbálovou muzikou oslavil padeswát let v kině Morava ve Veselí nad Moravou.
Slavnou cimbálovou muziku sestavil Martin Hrbáč jen za dva dny

I po letech vystupování před obecenstvem se mu ale tréma nevyhýbá. „Nervózní jsem pokaždé, člověk neví, co se může stát. Už několikrát se stalo, že během zpěvu písničky, kterou znám za ta léta zpaměti, jsem si uvědomil, že nevím, jestli jsem odzpíval první, druhou nebo už třetí sloku,“ směje se muzikant. Dodává, že diváci ale naštěstí nic nepoznali.

Hraní s cimbálkou bude pro Hrbáče vždy vášeň. „Při hraní na housle přicházím na muzikantské myšlenky. Když do toho ještě i zpívám, odpočinu si. Budu zkrátka hrát, dokud udržím housle,“ svěřuje se Hrbáč.

Žádná jiná obec s třemi tisíci obyvateli se zřejmě nemůže chlubit vlastním planetáriem. Ždánice na Hodonínsku ano. Tamním obyvatelům se splnil sen, když po téměř třiceti letech chátrání opravili a zprovoznili budovu.
Zašlá sláva ožila. Ždánická hvězdárna je po 30 letech chátrání opět v provozu

K osmdesátým narozeninám tohoto významného primáše se uskuteční i slavnostní koncert ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku. Kromě Hrbáčovy cimbálky na něm vystoupí třeba Mužský sbor z Hrubé Vrbky nebo Horňácká muzika Petra Mičky. Akce připadá na čtyřiadvacátý březen.