Naposled do hlavního města zájezd ze Slovácka vyrazil o uplynulém víkendu. „Letos jsme už po šesté v řadě zavítali na Květnou neděli na Pražský hrad ke kardinálovi Dominiku Dukovi na audienci," přiblížila vedoucí.

Soubor se spolu s doprovodem účastnil průvodu z baziliky svatého Jiří do katedrály, kde děti zpívaly při bohoslužbě. Vystupovaly také na Staroměstském a Václavském náměstí. V tomto roce se podívaly i do Toulcova dvora. „V souboru máme jedenáct dětí. Nejmladší má pět let, nejstarší dvanáct. Zpracováváme říkadla, písně a tanečky Kyjovského Dolňácka, speciálně ze vzpomínek mého otce Vojtěcha Holcmana a mojí kmotřenky Marie Lungové. Ti mi zanechali nepřeberné množství materiálu, ze kterého pořád čerpám," nastínila zaměření vedoucí.

Děcka ze Skoronic mají v repertoáru také obřadní obchůzku smrtné neděle, velikonoční zvyky a obyčeje, dožínkové pásmo nebo různé hry. „Máme toho nachystaného více a podle potřeby, jak si kdo přeje, tak vystupujeme. Hudebně nás doprovází Varmužova hudecká muzika, ale konkrétně do Prahy jezdíme a capella, takže bez muziky," řekla Holcmanová.

Společně s ní hlavní město navštívili také hospodář Blažej Lunga se svojí ženou, hospodyně Erika Kristová a tetička Marie Ivánková, která obléká děti do krojů. „Ty jsou i sto let staré. Fěrtůšky mají děti po praprastařenkách, které je vyšívaly. Nenosíme nic nového nebo strojeného. I vlňáky a turečáky jsou dědictví po stařenkách," popsala Holcmanová.