Odborní porotci, mezi kterými byl například Tom Waits, Selena Gomez či Josh Turner, vybírali z osmnácti a půl tisíce skladeb v jednadvaceti kategoriích. „Konkurence byla velmi tvrdá, za vznikem mnoha soutěžních písní navíc stojí profesionální týmy hudebníků a dalších realizačních pracovníků. I proto nás těší, že porota nedala na pozlátko a oceňovala především opravdové hudební nápady. Jsme také rádi, že Chiasmatic, který je spojením folkloru s metalem, je životaschopný projekt, který dokáže oslovit odborníky i posluchače mimo Českou republiku," řekl Petr Pavlinec z Musiky Folkloriky. Kromě členů této skupiny tvoří Chiasmatic hudebníci z kapel Paladran, Symfonická Dáseň, The Beatles Revival či Fleret.

Skladba Temptament vznikla při natáčení filmového dokumentu Šárky Hánové. S jejím základním motivem přišel Hynek Stančík řečený Hyenik. Muzikanti ji nahráli už před šesti lety ve Veselí nad Moravou. Nyní k ní vzniká i videoklip, který bude hotový za několik týdnů.

Režie se ujala opět Šárka Hánová, která tentokrát pojala klip jako grotesku. Za kameru se znovu postavil Pavel Vrága. „Natáčeli jsme v metalové zkušebně v Kunovicích a především v Horňáckém šenku ve Velké nad Veličkou. Ve snímku se kromě muzikantů představí i profesionální herci jako Alfréd Texel z Divadla Polárka, Štěpán Goiš ze Slováckého divadla nebo Filip Chlud. Dále se na tvorbě podílely členky ženského sboru Oskoruša a mnoho dalších komparzistů," uvedl Pavlinec a dodal, že v těchto dnech připravují muzikanti z Chiasmatiku další skladbu, kterou posluchačům brzy představí. Skladatelská soutěž International Songwriting Competition vznikla v roce 2002 v americkém městě Nashville. Vítězem kategorie World Music se pro letošní rok stal Albino Mbie z Mosambiku se skladbou Awusiwana.