Výtvarníky mají na chodbách střídat i sběratelé zajímavých věcí. Galerie se jmenuje Pastelka. „Vyhlásili jsme konkurs na logo školy. Zvítězil obrázek s pastelkami a odtud byla kraťounká cestička k tomu, aby se galerie jmenovala Pastelka,“ vysvětluje zástupce ředitele Základní školy v Nenkovicích Karel Fiala.

Existenci galerie odstartoval svou výstavou mladý grafik ze severních Čech Mojmír Manojlín. Jeho linoryty vystřídají práce pražské litografky Kateřiny Bursíkové. Přislíbené mají ve škole i koláže Jiřího Dunděry z Kyjova a rýsuje se spolupráce s dalšími umělci z celé České republiky. Galerie se neomezí jenom na výstavy, ale budou tu i sbírky zajímavých předmětů.

„Znám člověka, který sbírá noviny z celého světa. Žáci tak můžou poznat typy písem nebo jak vůbec exotické noviny vypadají,“ láká zástupce. Ve škole se chystají vystavit i sbírku autogramů nebo panely o procesech v padesátých letech. Z chodby se má stát živý prostor, ve kterém se každý měsíc něco změní.

„Chceme, aby děcka vnímala, že se kolem nich děje něco zajímavého a krásného,“ říká Fiala. Podle něho reagují žáci na galerii se zájmem, hlavně proto, že jde o něco nového. Součástí výstavy je i obdoba návštěvní knihy v podobě listů papíru, na které se mohou malí návštěvníci podepsat a nechat vzkaz.

„Zprvu sem čmárali různé vulgarity a plížili se sem potajnu, teď už je to lepší,“ vypráví zástupce. Pomocí galerie chtějí vychovat ve škole kultivované návštěvníky kulturních akcí. I kdyby našli ve škole jenom deset dětí, které si vystavená díla prohlédnou se zájmem, považovali by to podle zástupce ředitele za úspěch.

Galerie se neomezuje jenom na žáky, ale učitelé chtějí do školy přilákat i jejich rodiče. Lidé si mohou přijít expozici prohlédnout v průběhu všedních dnů třeba i během vyučování.