„Jakmile zahraje muzika, musí to s člověkem pohnout. Je to celoživotní cit,“ říká vedoucí dětského folklórního souboru Jasenka z Blatničky Markéta Mošťková. Obě ženy spojila až starostka Blatničky Jarmila Hrušková.

„Byla to velká náhoda. Seznámily jsme se na slavnostech v Uherském Hradišti a rozhodly jsme se dětem přiblížit tradice v jiném regionu,“ uvedla Hrušková. Proto bylo o víkendu v kulturním stánku v Blatničce nebývale rušno. Členové souboru Děcka z Buchlovic a děti z Jasenky se totiž snažili jeden druhému představit své tradice. Více než třicítka dětí se tak učila nejen novým tancům a písním, ale věnovaly se například také malování ornamentů.

Zajímavou přednášku vedl hlucký ornamentista Vladimír Šácha. Zatímco pro mladý soubor Jasenka bylo takové setkání první, Buchlovičtí už jich mají za sebou hezkou řádku.

„Děti motivujeme, aby se dozvídaly i spoustu nových věcí odjinud. Někdy říkám, že děti cvičíme jako na spartakiádu, ale snažím se, aby pronikly daleko hlouběji, až za tanec,“ říká fokloristka Lenka Rašticová z Buchlovic. Během jednoho a půl dne se mladí tanečníci z Buchlovic naučili tradiční pásmo jejich hostitelů.

„Místní děti předvedly typické zvyky, Svatoblažejskou koledu a Královničky. U nás se tyto zvyky bohužel nedochovaly. Proto pro ně byly úplně nové,“ vyzdvihuje Rašticová.