„V podstatě je to po dvou letech tradiční akce s tím, že letos jsme přidali také jarmark řemeslníků z Násedlovic i širokého okolí. Šikovné ruce lidí, kteří se věnují výrobě podle starých receptur předvedly návštěvníkům například výrobu keramiky, oplétání demižonů, kovářství, šití krojů a měli jsme tu také jednu místní ženu, která vyrábí kozí sýr a na náměstí s sebou vzala také kůzlata,“ vyzdvihuje starostka obce Násedlovice Vlasta Mokrá.

Podle ní se krásná slavnost dožínek koná jednou za dva roky, aby se lidem neomrzela a aby se na ni vždy těšili. „Existuje jakási stará dohoda, která se dodržuje dodnes a, dožínková akce je přes rok, aby byla stále hezká ve vzpomínkách a aby lidem nezevšedněla,“ vysvětluje Mokrá. Program letošního svátku začala výstava historických svatebních fotografií, jejíž autorkou je pracovnice obecního úřadu Jarmila Šaňková.

„Místnost byla vyzdobená muškáty připomínající dřívější časy a dokonce byla připravena svatební hostina. Lidé si tak mohli nabídnout koláček nebo víno,“ říká Mokrá. Na náměstí se po poledni sešel krojovaný průvod, který nesl prapor a dožínkový věnec. Položením věnce místní uctili památku padlých.

Společný průvod byl letos výjimečný doprovodem tří kočárů tažených koňmi. František Pěnčík osedlal krásné černé „kladrubáky“, Josef Iš a Jan Kůj pak doplňovali trojici vozů. Čtyřicetičlený průvod vyšel od místního kostela ke kulturnímu domu, kde starostka přivítala hosty a zahájila dožínky.

Pak se konala krátká bohoslužba, kde římskokatolický otec Josef Pohanka a evangelická farářka Jana Grubarová poděkovali za úrodu, kterou nyní lidé sklízí na polích v okolí Násedlovic.

Následovalo dožínkové pásmo, které s třiceti dobrovolníky sama připravila a nacvičila starostka. Sobotu provoněly i zabijačkové speciality, po kterých se podle starostky Mokré jen zaprášilo. Letní dožínkový večer Zakončili návštěvníci s dechovou hudbou Ištvánci a cimbálovou muzikou Mládí.