Za původně křesťanskou akcí, která se změnila v multižánrový festival, přijíždějí na Lučinu u Tvarožné Lhoty lidé z obou stran hranic. „V akci jsme se rozhodli pokračovat i proto, že je velký zájem ze strany účinkujících i lidí, kteří na ni vyrážejí. Uvažujeme ale o tom, že podobu festivalu časem trochu pozměníme. Napadlo nás třeba nabídnout lidem muzikál pod širým nebem," uvedl hlavní organizátor akce František Šrámek. Ten si považuje hlavně přístupu účinkujících.

Na hladinu vodní nádrže na Lučině se spousta z nich vrací. Vystupují přitom buď zadarmo, nebo jen za cestovné. Podle Šrámka jsou lidé rok od roku štědřejší. Vstupné je totiž dobrovolné. „Máme tolik zájemců, kteří chtějí na Lučině hrát, že můžeme udělat i týdenní festival. Jsme za to rádi, protože jde často o známá jména. Díky posledním dvěma ročníkům jsme například v Tanzánii dokončili sirotčinec," poukázal Šrámek.

Letošní výtěžek podle něj poputuje na zajištění sirotků. Rodiče často podléhají nemocem, jako jsou AIDS, žlutá zimnice nebo cholera. „Chceme zajistit dětem základní životní potřeby, zdravotní péči i vzdělání," dodal Šrámek.

Mezi účinkujícími, kteří o nadcházejícím víkendu u Tvarožné Lhoty vystoupí, bude i Tomáš Kočko s jeho Orchestrem. Podobné benefiční akce podporuje poměrně často a podle vlastních slov i rád. „U festivalu Na vodě mě baví, že si ho pořadatelé organizují ke své potěše a dobrému pocitu, že dělají něco smysluplného," reagoval umělec.

Letošní jedenáctý ročník Festivalu na vodě odstartuje již tento pátek v osmnáct hodin. Při pátečním programu vystoupí kromě uskupení Tomáš Kočko a Orchestr například kyjovští Helemese. Chybět nebude ani tradiční vodní balet, laser show a vodní fontány.

Sobotní program přivítá například gospel-rockové Out of Control nebo Kateřinu Marii Tichou s kapelou Jelen. V sobotu čeká na návštěvníky také dokument o misiích v Tanzanii. Více informací včetně podrobného programu najdou zájemci na webových stránkách www.festivalnavode.cz.