„S přípravami festivalu začínáme asi den po skončení předcházejícího ročníku," odhaduje hudební vydavatel Pavel Kopřiva. Právě jeho vydavatelství FT Records se o organizaci festivalu stará už třináctým rokem. „Letos jsme připravili tři novinky. První z nich je prodloužení festivalu o jeden den, na celkem tři dny programu," informoval Kopřiva. Festival Slunce tak letos odstartuje už ve čtvrtek 12. července a potrvá až do soboty 14. července.

Hlavní koncerty se odehrají na strážnickém stadionu Zámek. Už ve čtvrtek v podvečer tam vystoupí Slávek Janoušek, Roman Dragoun, skupiny Lidopop a Pozdní sběr a hlavní lákadlo prvního festivalového dne – písničkář Tomáš Klus.

„Program druhého dne je ale také zajímavý – v sedmnáct hodin začne na stadionu koncert nazvaný Pocta Wabi Daňkovi. Celý večer bude vzdáním holdu tomuto folkovému bardovi, který letos oslavil pětašedesáté narozeniny," popsal Kopřiva. Účinkující umělci, například skupiny Druhá tráva s Rudolfem Křesťaněm, Hop Trop, Poutníci, AG Flek, zařadí do svého repertoáru Daňkovy písně. Na koncertě nebude chybět ani oslavenec Wabi Daněk s kytaristou Milošem Dvořáčkem.

Program závěrečného dne festivalu také zaplní známá jména. Od sedmnácti hodin na stadionu zahraje Petr Bende s Pavlem Helanem, skupiny Kamelot, Spiritual Kvintet, Fleret, Nezmaři, Neřež a další. Novinkou festivalu je textová dílna Slávka Janouška. Ta je určena návštěvníkům, kteří mají chuť vyzkoušet si tvorbu textů písní. S Janouškem a ostatními členy dílny se sejdou v pátek v jedenáct hodin na stadionu a jejich úkolem bude vytvořit písně, které odpoledne zazní na náměstí Svobody. Náměstí bude totiž dějištěm odpoledních koncertů festivalu – v pátek vystoupí právě účastníci textové dílny, v sobotu pak tři vítězné skupiny festivalu Porta. Koncerty na náměstí Svobody jsou zdarma.

Festival se rok od roku těší stále větší oblibě a zájmu diváků. „Od té doby, co je festival Slunce čistě folkovou událostí, se počet návštěvníků každoročně pohybuje kolem krásných sedmi tisíc. Doufám ale, že tento počet letos významně překročíme," poznamenal Pavel Kopřiva.

JARMILA BRHELOVÁ