„Náš dům jsme dřív obsypávali od Velikonoc každý týden, teď už jen občas, především na hody. Na pícce pod okny jsme vytvářeli ornamenty z písku, abychom měli domy takové parádnější," říká ježovská umělkyně s tím, že na ochranu proti zlým duchům a čarodějnicím dávali za okno černý bez.

To, jak se správně váží neboli rajdí šátky zvané „turečáky" a jak umí vyšívat, ukázala kamarádka Anny Kiliánové, také třiaosmdesátiletá, Marie Daněčková z Milotic. „Ta začala s vyšíváním ještě dřív, než chodila do školy," upozorňuje Anna Kiliánová.

Spolu s nimi potěšila návštěvníky galerie říkáním a zpěvem její snacha Jaruška Kiliánová. „Pozvali jsme si je proto, že dokáží tradici oživit a pamatují si ještě, jak se dřív vysypávaly ornamenty kolem chalup," vysvětluje muzejní pedagožka a kurátorka Romana Košutková Navrátilová.

Už dopoledne si mohly v galerii užívat děti. Měly nachystané výtvarné dílny. „Týkaly se výstavy Jano Köhlera, autora ornamentální výzdoby galerie. Představili jsme ho i pomocí nových pracovních listů, které jsme pro tuto příležitost vydali," přibližuje včerejší nabídku muzejní pedagožka.

Kromě toho se školáci pustili také do japonských skládaček origami, razítkovali nebo malovali ornamenty. „Chtěli jsme navodit atmosféru doby před sto lety. Děti měly k dispozici i naše poštovní známky a razítko dětského ateliéru. Mohly si tak vytvořit originální pohled inspirovaný ornamentem Jana Köhlera," představuje další tvůrčí možnosti návštěvníků pedagožka.

Kdo chtěl, mohl také ošatit panenky v programu Oblékni Secesi. „Oblékají přitom panenky, dávají jim šperky a další módní doplňky, jako jsou kabelky. Mají také pracovní list, na kterém si navrhují ornamenty na látky. Doví se tak o tom, co ovlivňovalo secesní umění," nastiňuje novou dětskou hru Košutková.

Podle ní školáci ale často všechno nestihli. „Bavilo je hlavně to, co bylo brzy hotové, tedy razítkování, pracovní listy a hádanky," dodává kurátorka.

Galerie nebyla otevřená jen pro školy. Doprovodný program nebo výstavy mohli navštívit zdarma také dospělí. Kromě uměleckých děl Jano Köhlera a pokračující výstavy věnované architektovi Antonínu Blažkovi, lákala i stálá expozice.