Kniha, na jejímž vzniku se Šimáček podílel společně se spisovatelem Janem Matějem Krnínským a do které částí textu přispěl také režisér Zdeněk Troška, je souborem povídek o neslavnějších restauracích Česka.

„Doslova Česka, protože v názvu je první díl, takže se dá vydedukovat, že druhý díl bude od Prahy na východ. To znamená, že to budou hostince Moravské,“ odkryl plány Šimáček.

V sedmnácti příbězích o známých českých restauracích či hospodách se mohou čtenáři dozvědět něco o tom, jak šel život ve věhlasném hostinci U Zlatého Tygra, jejíž častým návštěvníkem byl i spisovatel Bohumil Hrabal, pražském Rudolfinu nebo pivnici U Pivrnce.

Pivo, jídlo a příběh

„Svůj příběh představí například i restaurace Mastné krámy, které se nachází v Českých Budějovicích, nebo slavná to Hájenka z Kerska, kde se točily Slavnosti sněženek,“ uvedl Šimáček, podle kterého musely vybrané hostince splňovat tři podmínky. „Hospody, které jsme vybrali, splňují podmínku kvalitního piva, jídla a mají příběh. Právě proto padla volba právě na restaurace, které v knize jsou,“ vysvětlil Šimáček.

Hostince, které o kterých kniha pojednává, navíc nejsou jen místem, kam se chodí lidé opíjet. Jsou především místem, kde se setkávají a střetávají lidé i jejich myšlenky.

Pokračování prvního dílu Příběhů slavných hostinců bude zaměřeno na hostince moravské. Také Hodonínsko by v něm mělo mít svého zástupce, a to strážnický Bar Helenka, který sídlí na tamní ulici Bzenecká.

Dům, ve kterém dnešní Helenka sídlí, se nachází ve strážnické židovské čtvrti. „Málokdo ví, že po Mikulovu nebo Holešovu, byla ve Strážnici pátá největší židovská minorita na Moravě,“ připomněl Šimáček.

Dům, ve kterém v minulosti bydlel židovský lékař je podle Šimáčka spojen s velkou legendou, která se váže k transportu do Osvětimi.