„Akademický malíř Bohumil Bača je jasně etablovanou osobností na slovenské výtvarné scéně i v prostředí uměleckého školství, neboť je zřizovatelem i pedagogem soukromé umělecké školy v Bratislavě. V Hodoníně se představí výběrem ze své malířské tvorby posledních deseti let, který připravil společně s kurátorkou výstavy Boženou Juříčkovou," informuje o nové výstavě kurátorka hodonínské galerie Ilona Tunklová.

Rodák z Plaveckého Mikuláše prožil své mládí v nedalekých Kútech a Gbelech. Letos sedmdesátiletý autor se už více než čtyřicet let, současně s jinými různorodými aktivitami, věnuje tvorbě cyklických malířských i kresebných kompozic úzce svázaných s tématem života a světa kolem nás.

„Počáteční širokospektrální záběr, ovlivněný bezpochyby studiem v ateliéru multimediální malby a gobelínu, kde se setkal s nejrůznějšími technikami, postupně zkoncentroval do komorní malby," přiblížila autorův vývoj Tunklová.

Ve stejnou dobu začíná v Hodoníně i výstava brněnského fotografa Rostislava Košťála. „Významná osobnost současné aranžované fotografie představí průřez své dosavadní tvorby u příležitosti blížícího se životního jubilea, sedmdesátého výročí narození," sdělil ředitel hodonínské galerie Josef Fantura.

Autor vstoupil na uměleckou scénu v šedesátých letech v legendární skupině EPOS (1967) a od roku 1976 pak ve skupině Setkání. Roku 1983 zemřel člen uskupení – Taras Kuščynskij a jeho smrt znamenala i konec Setkání.Košťál je ale stále oceňovaným fotografem.

„Doménou Košťálovy tvorby se staly převážně ženské akty aranžované v krajině. Košťál uskutečnil řadu výstav u nás i v zahraničí, kolem dvou set padesáti a jeho tvorba je zastoupená ve fotografických sbírkách významných muzeí, galerií a kolekcích soukromých sběratelů," upozornil Fantura. Košťálova černobílá fotografie se kromě Hodonína, dostala do galerií v Londýně, v australském Sydney, srbském Novém Sadu, polském Krakově či japonské metropoli Tokiu. Jeho učiteli byl v brněnském fotografickém kroužku Karel Otto Hrubý a Antonín Hinšta.

Hodonínské vernisáže začínají shodně ve středu šestnáctého ledna v 18.30. Výstavy potrvají v hodonínské Galerii výtvarného umění až do desátého března.