Celé království proklela zlá čarodějka, zámek obehnala trnovými keři a nikdo se do něj nemohl dostat. Jihomoravské hrady a zámky sice trny neobepínají, lidé se ale do nich stejně zatím nepodívají. Místo čarodějky za to může koronavirová pandemie a opatření na její zastavení, které odložily začátek návštěvnické sezony na neurčito. Kasteláni mnoha památek v kraji proto zatím zvou zájemce alespoň na virtuální prohlídky.

Policisté o víkendu kontrolovali oblíbené jihomoravské turistické cíle. Většinou byly prázdné.
VIDEO: Ignorovali opatření. 159 lidí vyšlo o víkendu bez roušek, i ve městech

Byť návštěvníci v bývalých panských sídlech zatím chybí, je v nich i tak rušno. „Zaměstnanci uklízí v interiérech i v zahradách a snaží se v této nelehké době pomáhat. Proto na mnoha památkách vznikly provizorní šicí dílny, které pomáhající svému okolí s výrobou roušek,“ uvedla za Národní památkový ústav Dagmar Šnajdarová.

Roušky šili nebo šijí třeba na sídlech v Kunštátu, Lysicích, na hradě Veveří či milotickém zámku. „Navíc uklízíme a chystáme vše na začátek sezony. Teď máme trochu víc času,“ zmínil milotický kastelán Evžen Boček.

Odklízeli popadané stromy

K důkladnému úklidu využili nečekaně prodloužený čas bez návštěvníků i na dalších hradech a zámcích na jihu Moravy. „Odložení zahájení sezony nám mírně nahrálo do karet, měli jsme po zimě podél cest mnoho napadaných stromů, které bychom jinak nestíhali kompletně odklidit. Jinak jsme ale připraveni otevřít,“ zmínil kastelán Pernštejna Zdeněk Škrabal.

Na Pernštejně navíc výrazně pokročily práce na opravě zahrady. „V podstatě už je jen vyšperkováváme. Z velkých prací aktuálně dokončujeme jezírko, hotový je obelisk či vodotrysk v horním bazénu, osazujeme sochy,“ nastínil Škrabal.

Komentované krmení žiraf síťovaných v brněnské zoologické zahradě
VIDEO: Do zoo jít nejde. Podívejte se, jak krmí žirafy v Brně

Kastelánům už návštěvníci chybí. „Je nám velmi líto, že je nemůžeme přivítat, protože se máme čím chlubit. No a protože nyní lidé nemohou do zámku, chceme, aby zámek šel za nimi. Proto jsme na našem oficiálním facebooku uveřejnili profesionální čtvrthodinové video. Lidem v něm představujeme historií panství i jeho okolí,“ uvedl kastelán kunštátského zámku Radim Štěpán.

Život na zámku

Publikaci zajímavých videí ze současného života na zámku zvažuje i kastelán objektu ve Vranově nad Dyjí Radek Ryšavý. „Na sociální síti se snažíme pravidelně informovat o dění u nás. A jelikož se u nás právě pracuje na velké rekonstrukci střech a strážní věže, ve videu chci zájemcům představit zajímavosti ze stavby,“ nastínil.

I ve Vranově nad Dyjí nyní mají navíc čas na věci, na které jindy není prostor. „Máme enormně velká okna, ne vždy se v sezóně dostane na všechny. Také ve větší míře můžeme pečovat o nábytek v depozitáři,“ podotkl Ryšavý.

Akát a dvojice jasanů. Tři stromy začnou dřevorubci kácet v pondělí v blanenském zámeckém parku. Jsou ve špatném stavu a jejich odstranění doporučil dendrolog.
FOTO: Tři stromy v blanenském zámeckém parku půjdou k zemi

Na zámku v Lednici zaměstnanci dělají běžné práce, pokud se budou opatření protahovat, pustí se do úklidu půdy či sklepů. Současný stav podle lednické kastelánky Ivany Holáskové nepříznivě ovlivní rozpočet zámku. „Výdělky ze vstupného jsou pro nás velmi důležité, teď budeme muset nastolit úsporný režim. Velké opravy či nákupy techniky se asi posunou,“ zmínila.

Kam na virtuální návštěvu zámku

Velká část státních jihomoravských hradů a zámků nabízí online panoramatické prohlídky interiérů i exteriérů. Lidé je najdou na www.pamatky3d.cz

Někteří kasteláni v reakci na aktuální situaci a odložení začátku zámecké sezony publikují na facebookových stránkách památek videoprohlídky zámků nebo příspěvky ze současného dění.

Videa lidé najdou na facebooku zámku Kunštát, v budoucnu zřejmě i stránce zámku Vranov nad Dyjí. Aktuální fotografie publikují třeba profily Zámek Lysice, Zámek Valtice a Zámek Lednice.