Výstava spojuje třináct mladých umělců a umělkyň do jednoho svazku, logicky pojatého a lechtivě nazvaného Intimita. Šňůrkou, která tento svazek spojila jsou její kurátoři, malířka Barbora Lungová a galerista Vojtěch Petratur.

„Celkově však není koncepce výstavy postavena na důrazu erotických motivů. Ty zde hrají jen jednu z více rolí,“ zdůraznila kurátorka výstavy a malířka Barbora Lungová.

Myšlenka skupinové výstavy volně navázala na dřívější salony, které měly svou tradici v Blatnici pod Svatým Antonínkem, u jejichž zrodu stál Vojtěch Petratur. Autoři výstavy zaplnili zámecké prostory v Uherském Ostrohu převážně díly absolventů či studentů z Brna a Bratislavy.

Mezi nimi se představila mediálně známá Alena Kupčíková se svými Chlupaticemi, Alena Adamíková se sérií ženských portrétů nebo Intimita situací v díle Bohuny Smolejové, Marka Dubce, Simony Blahutové či Lucie Ferlíkové. Intimita domácnosti jako útočiště od Romana Šafránka, Marie Blabolilové, Evy Spěváčkové, Pavla Matysky nebo Intimita identity Zuzany Vágnerové nebo Terezy Adamcové. Nechybí obraz Večeře Barbory Lungové.

„Ve výběru prací jsme se snažili pokrýt široké spektrum toho, co může být nějakým způsobem s pojmem intimity spojováno. Z tohoto výběru jaksi nepřímo vyplývá, že intimní je osobní,“ dodala Lungová. Výstava potrvá do konce září.