„Skoroňáci pořádají jízdu králů na Slováckém roku od roku 1956. V minulosti u nás byli dobří jezdci na koních a jsou tu dodnes,“ říká Marie Holcmanová, která zdědila pořadatelství po svém otci.

Podle ní nemůže jet na jízdě králů každý. Člověk musí mít ke koním vztah. Nestačí na něm jenom sedět a nechat se vést pořadatelem. Jezdec musí svého koně dobře ovládat.

Koně se dnes na vesnici moc nechovají, takže si je Skoroničtí půjčují z různých koutů Moravy. Pořadatelé jich musejí dát dohromady dvacet. Podmínkou je, aby byli schopní bez problémů projít městem. Jezdci se musí s koněm sžít, a proto navštěvují jízdárny, kde pravidelně trénují. Zkušení jezdci jsou pak schopní projet městem cvalem, ale i tryskem.

„Když jezdci vyrážejí s povolením k honění krále od radnice, je to chvíle, kdy člověku přeběhne napětím mráz po zádech,“ říká Marie Holcmanová.
Letos bude králem dvanáctiletý Pavel Lunga ze Skoronic. Absolvoval letní tábor, kde se naučil koně dobře ovládat a na jízdu se těší. V jeho družině bude i Lukáš Plachý, který byl králem v devadesátých letech a jízdě králů se věnuje pravidelně. Letos bude ve funkci výběrčího.

„Situace je dnes jiná než před lety. Dřív chasa s koňmi denně pracovala a byla s nimi sžitá. Dnes je potřeba jízdu trénovat,“ vidí posun oproti minulosti Lukáš Plachý. Říká, že pro diváky je atraktivní, když vidí, že jezdci koně dobře ovládají a nepotřebují pomoc průvodců, kteří by koně vedli za uzdu. Zdatnější jezdci musí umět ovládat koně jednou rukou, protože v druhé mívají prapor nebo koš na vybrané dary.

Král jede na bělouši a provází ho dva pobočníci. Jejich koně by měli vypadat nejlíp z celé družiny. Navíc je dobré, když se koně znají a dobře se snáší, aby se neplašili. Podle Lukáše Plachého je pohled na Slovácký rok z koňského hřbetu úžasným zážitkem.

Jízdu králů uvidí návštěvníci Kyjova v neděli 12. srpna v půl jedenácté dopoledne. Začíná na náměstí u radnice.