Soutěžilo se o titul Krála slováckéj klobásky. Milovníci uzenin se na Horňácko sjížděli až z Čech. Soutěžící byli nejen od nás, ale také ze Slovenska a Maďarska. „Letošní košt hodnotím jako velmi povedený,“ řekl jeden z organizátorů Jan Kružica. Podle něj to bylo lepší i proto, že místní radnice jim půjčila sportovní halu. „Návštěvníci se nemuseli tísnit jako vloni, kdy jsme měli košt v menších prostorách,“ pochvaloval si Kružica. Plno bylo u všech připravených stolů, které se prohýbaly pod talíři s vrchovatě nakrájenými klobáskami. Na ty se stály dlouhé fronty.

„Řekla bych, že klobásky brzo došly,“ namítla jedna z místních Anna Jagošová. „Ale nápad je to dobrý, rádi sem s manželem chodíme,“ pochvalovala si. Jakmile dodané vzorky zmizely ze stolů, nastal čas pro organizátory, aby spočítali hlasy návštěvníků. Každý z nich se totiž stal také členem poroty. Spolu s „koštovací“ výbavou, což byl talíř a párátko, obdrželi lidé hlasovací lístek, kde hodnotili jednotlivé vzorky klobásek. Přes sedm set návštěvníků bodovalo zhruba osmdesát vzorků nakrájených uzenin. „Soutěžím podruhé, recept jsem zdědil a trochu si upravil,“ svěřil Pavel Orsák z Velké nad Veličkou. V loňském ročníku se umístnil druhý s podomácku vyrobenou klobáskou.

„Považuji to za dobrý nápad, jak uchovat receptury nebo inspirovat v oblíbené výrobě klobásek,“ dodal Orsák. Mezi návštěvníky letos zaujala i pepřová klobáska. „Mezi další oblíbené patří zvěřinové klobásy. Upustili jsme od králičích nebo dokonce těch z nutrií. Ponechaly jsme jen hovězí a vepřové,“ řekl k pravidlům letošní soutěže Kružica. Na klobásku má totiž každý svůj požadavek. Co jazyk, to jiná chuť. „Vloni jsme vyhráli s paprikovou klobáskou. Manžel je vyučený řezník a od roku 1992 podnikáme v řeznictví,“ řekla manželka loňského vítěze v kategorii čabajky Anna Lajzová.

„Recept si vytvořil sám a na klobásy si k nám jezdí lidé až z Veselska,“ pyšnila se. „Lidé mají radši velickou klobásu. To je klasická jemná domácí klobása s česnekem, ta je velice oblíbená,“ dodala Lajzová.