Podle něj je nesporné, že ruční práce kováře byla v minulosti využívaná daleko častěji. Například zemědělci si ke kováři přicházeli pro nástroje a nářadí, k podkovářům chodívali okovávat koně, kolář potřeboval obruče na loukoťová kola k vozům a jiné součástky. „I automobily byly zpočátku pouze kovářskou prací," upozornil.

Časem fyzickou práci nahradily stroje. Kovářské řemeslo však přežilo do dnešních dnů. A stejně jako v dobách minulých zůstávají neopomenutelnými pomocníky kováře oheň z výhně, kovadlina a kladivo.

Uměleckořemeslné zpracování kovů je výstava, která chce návštěvníkům ukázat rozmanité možnosti, jež kovařina nabízí: řemeslné, užitné i estetické. „Zaměřuje se tedy převážně na kombinace materiálů a práce s nimi a na zdobné techniky a povrchové úpravy, které se dnes již téměř nepoužívají," upozornil Pěnčík. Na výstavě tak budou návštěvníci moct zhlédnout například damaškovou techniku, jež je charakteristická svými vzory. V minulosti se podle Pěnčíka tato technika využívala k výrobě vysoce kvalitních a ceněných čepelí nožů a mečů.

Kováři v Japonsku

Dále se mohou návštěvníci dozvědět něco o japonské technice mokume gane. „Tuto technologii lze datovat do sedmnáctého století a výrobními postupy připomíná damaškovou ocel. Na rozdíl od damašku se ale nezpracovává ocel, ale jiné kovy, nejčastěji měď a stříbro," přibližuje kyjovský konzervátor s tím, že je touto technikou možné zpracovávat i ušlechtilé kovy, jako je například i zlato.

K vidění na výstavě bude i kovářské vybavení z počátku 20. století, které je dosud funkční a stále se používá.

K výstavě plánují ve Vlastivědném muzeu i workshopy. Díky nim si mohou zájemci vyzkoušet kovářské řemeslo naživo a případně si i ověřit své schopnosti při praktické zkoušce.

Výstava je souborem a průřezem prací umělecko-řemeslné dílny VP ateliér. Tato dílna vznikla v roce 2001 a zabývá se restaurováním a renovacemi předmětů z kovů a dřeva, výrobou replik, ale i moderními autorskými díly.

Vernisáž se uskuteční v pondělí 15. dubna v pět hodin odpoledne. Expozice pak bude ve Vlastivědném muzeu k vidění až do prvního září.