Ruce od mouky a bramborového těsta mělo hned několik žen, které se sešly při tvorbě další z řady receptů našich babiček, tentokrát na téma bramborové placky. Patenty, nebo po Žarošicku laty se jim opravu povedly, a tak nebylo chvílemi ani slyšet slova. To když byly pusy plné velké dobroty.

„Je to v podstatě už tradiční akce, při které se s ostatními ženami vždycky sejdeme,“ uvedla členka Komunitního centra Marie Valášková.

Kromě bramborových placek, známých také jako patenty nebo laty, se kuchařky několikrát do roka sejdou při přípravě jidášů, zabíjačky, vdolků, vánočního cukroví nebo vánočních perníčků.

„Cílem těchto setkání je zachovat recepty našich babiček a předat je z jedné generace na druhou,“ uvedl k akci Jaroslav Hroudný, člen občanského sdružení Žaruch, které je odnoží historicko-vlastivědného kroužku Žarošic.

V kuchyni se tak nesejdou recepty vyčtené z moderních kuchařek nebo na internetu, ale opravdové místní kulinářské speciality, které kolují po rodinách a domácnostech.

„Ptali jsme se hlavně stařenek, maminek, jak jídla připravují ony. Jakou mouku dávají a kolik, nebo jaké mají fígly,“ řekla Valášková, která doplnila, že za několik let, co se ženy u přípravy bramborových placek schází, už se domluvily na jednom receptu, podle kterého sladkou dobrotu připravují.

Sladit ale museli také práci s kachlovými kamny, která se od plynového nebo elektrického sporáku opravu liší.

„Mladá děvčata se hodně diví, jak se mohlo dřív na kachlových kamnech vařit. Mohlo, protože maminky tak vařily každý den a přesně věděly, jaké dřevo a kdy přiložit nebo jak odvětrávat,“ odkryla Valášková. Sama ale přiznala, že přestože jsou už kuchařky, které se v centru schází, na kachlová kamna zvyklé, občas je ještě umí potrápit.

Kromě babičkovských patentů se skupinka kuchařek statečně poprala také s přípravou bramborových bochánků-pegánků a šlíšek neboli šulánků.

„Bramborové bochánky se upečou, poté se rozříznou, potřou sádlem a ochucují se stejně jako laty, mákem. Obvykle se jedly k polévce,“ vysvětlily společně ženy.

Zájemci, kteří by si chtěli doma bramborové placky také vyzkoušet, mají možnost. Potřebují k nim uvařené brambory, které se nechají vychladnout. „Poté se brambory nastrouhají najemno nebo prolisují. Přidává se polohrubá mouka. Na kilo brambor dáváme sto až sto padesát gramů a přidá se malá lžička soli. Zpracuje se těsto, ze kterého se vyválí placky, které se z každé strany opečou,“ uzavřela Valášková.