„Nebyla v tom žádná politika, a nic proti bývalé starostce, prostě se jen nenašlo dostatek hlasů. Počítáme s tím, že tento bod budeme projednávat na prosincovém zasedání na základě toho, jak se k tomu bude stavět rada a vedení města," řekl místostarosta Vítězslav Krabička (Změna/SZ).

Zároveň poukázal na to, že budou hledat jinou formu spolufinancování. „Nabízí se možnost přes granty, kde jsme v rozpočtu schválili mimořádné navýšení do kulturního fondu pět set tisíc korun," uvedl Krabička.

Jeho kolega z vedení, starosta Milan Lúčka (ANO), navíc upozornil na to, že chtějí zprůhlednit financování metalového koncertu. „Zdá se nám, že je tam dost věcí problematických. Určitě nejsem pro to, aby u nás festival nebyl, ale chceme, aby tady byl za určitých podmínek průhledného financování a ne tajného spolčení někoho s někým," doplnil starosta.

Tomu ale předcházelo představení nálezů kontrolních skupin kontrolního a finančního výboru vztahujících se ke smlouvám k vodnímu cvičišti a pak debata u projednání dotace, při níž dvakrát chyběl jeden hlas ke stažení této problematiky z jednání zastupitelů. Vítr z metalových plachet sebral místostarosta a garant ekonomiky a financí Ladislav Ambrozek (Pozitivně pro Hodonín/KDU), když navrhl při projednávání rozpočtu zrušit dvoumilionovou položku na individuální dotaci na kulturu.

Právě z ní by rádi pořadatelé festivalu dosáhli na městskou podporu. „Než zrušíte tuto položku, tak bych byla ráda, kdybyste vyslechli organizátory," vyzvala bývalá starostka Milana Grauová (ANO).

Především za ty bývalé vystoupila Lenka Grauová. „Za dva ročníky vystoupilo na festivalu dvaadevadesát kapel, většina byla ze zahraničí a řadila se mezi špičky žánru," upozornila Grauová mladší.

Pořadatelé žádali o dotaci na festival, jehož první dva ročníky podle nich navštívilo celkem osm tisíc hostů. Konkrétně jim šlo o pokrytí nákladů na pronájem pódií a technického vybavení a pak o peníze na propagaci a honoráře. Přes internetovou petici se dožadovalo podpory přes dvanáct set jmen, a to nejen z České republiky či Slovenska, ale i Dánska či Itálie.

Projednávání osobitě odlehčil František Ondruš (ODS), kapitán a provozovatel hodonínského přístaviště, kde se také konají kulturní akce. „Jsem pro festival. Ale chtěl bych vás poprosit, jestli byste si někdo z vás nezval za svůj návrh, že byste pro přístaviště a fanoušky našli nějaký ten miliónek ve vašem rozpočtu, abychom mohli také tuto věc rozvinout," dodal Ondruš.