„Atmosféra byla výtečná. Je to velice dobrá akce a ohlas letošního ročníku byl výborný. Některá divadla byla perfektní, jiná méně, což je ale při takovém počtu samozřejmé,“ řekl k desátému ročníku přehlídky amatérských činoherních a hudebních divadel ředitel pořádajícího Domu kultury v Hodoníně Marcel Řimák.

Festival s osmičkou účastníků odstartoval před stovkou diváků domácí Svatopluk, který před sto diváky představil nastudování Gogolovy Ženitby. „Nechci působit jako patriot. Ale Ženitba byla opravdu dobrá,“ podotkl Řimák s tím, že se s Bětou Švancerovou dohodli na tom, že se Ženitba bude hrát v Hodoníně ještě v listopadu na Semináři ruských filmů.

Mezi velice zajímavé představení patřilo především metafyzické kriminální drama Jáchyma Topola Uvařeno. Publikum se tentokrát přesunulo za oponu, aby zvýraznilo komorní atmosféru dramatu.

„Dříve jsme se dost věnovali klasickým textům, takže jsem podvědomě cítil, že bychom měli sáhnout po něčem moderním. Jáchyma mám moc rád pro jazyk, jeho rytmus a obsah toho, co píše. Navíc tento text byl výzvou, protože nemá standardní dramatickou formu,“ řekl režisér boskovického souboru Na Boso Tomáš Trumpeš.

Za oponou se u zmíněné hry tísnily desítky diváků. „Nečekali jsme takový zájem. Na festival tady chodí hodně lidí, například v Brně na nás přišlo jen patnáct diváků. V Hodoníně jsme počtvrté a líbí se nám tady. Je to dobrý festival s obsažnými rozbory,“ sdělil Trumpeš s tím, že v minulosti viděl v Hodoníně skvělé kusy, například Inventury Divadla Prkno. Představení divadla Na Boso oslovilo nejen publikum, ale i porotu, která je doporučila na postup na celostátní přehlídku Divadelní Piknik Volyně 2012, který se uskuteční v polovině května.

Stejného úspěchu dosáhl i břeclavský Břetislav. Salvy smíchu zněly hodonínským kulturákem při jejich Mrzáku Inishmanském. A to zejména díky historkám Johny Pateena Mika, komentářům jeho opilé matky či neustále aktivní Heleny. „Sklidili jsme velký úspěch. Posbírali jsme spoustu cen, ale nejhodnotnější je pro nás doporučení poroty na celostátní přehlídku do Volyně,“ uvedla na Facebooku představitelka Heleny Magda Zhánělová.

Třetí vítězem byly Služky v podání vyškovského souboru Netrdlo.

Také studentský Mumraj! ukázal zajímavá představení. Mezi ně určitě patřil herecký duet žďárského Divadelního spolku Pod Maskou Žal Juliin. Ten ukázal Shakespearovu klasiku ve světle monologů a také si vysloužil nominaci na recitátorskou soutěž Wolkrův Prostějov.

Podobně úspěšný byl i Monolog Lízy v podání Divadla Bedřicha Kaněry Obchodní akademie Břeclav.

Na celostátní přehlídku studentských divadelních souborů, Mladou scénu, do Ústí nad Orlicí se podívá opavský spolek Štěk. Ten zazářil v Hodoníně s Pyšnou princeznou. „Bylo to velmi dobré. Netradičně provedené a člověk se opravdu zasmál,“ podotkl Řimák. Štěk si navíc vybojoval také nominaci na přehlídku amatérského činoherního divadla pro děti – Popelka Rakovník.

Domácí Svatopluk odcházel s čestným uznáním. To obdržela za roli Tekly Ivanovny Vítězslava Mojžíšová, za Ivana Kuzmiče Podkolesina Jiří Pavůček a za Agátu Tichonovnu Ingrid Nesvadbová. Běta Švancerová dostala diplom za energii, kterou věnovala letošnímu ročníku festivalu. Stejné ocenění se dostalo i redakčnímu týmu studentského parlamentu za výjimečnou kvalitu přehlídkového zpravodaje.