„Ty velické zvony pěkně vyzváňajú. L´udé sa čudujú, co to znamenajú, co to znamenajú,“ procítěně zpíval Martin Hrbáč při pátečním vystoupení s pražskou kapelou Čechomor. Vystoupení se konalo v rámci jedenáctého ročníku foklorního festivalu Ozvěny Horňácka. Po čtyřech týdnech se tak obec Velká nad Veličkou stala opět místem setkání a folklorních představení nejen místních souborů, ale také zástupců celé České republiky a sousedního Slovenska.

Diváci v pátek večer zhlédli vystoupení Horňácké cimbálové muziky Martina Hrbáče a vřele přijali nejen převzaté verze lidových písniček v podání skupiny Čechomor. „Vždyť je to tady vaše,“ vítal na podiu majstra Hrbáče jeden z lídrů Čechomoru Karel Holas, když jej návštěvníci častovali bouřlivým potleskem. Koncert dvou hvězd na pódiu velického stadionu Strážná hůrka diváky nezklamal.

To se potvrdilo, když zůstali do konce i přesto, že se spustil hustý déšť.
„Se skupinou Čechomor si rád zahraji i zazpívám,“ svěřil se primáš Horňácké cimbálové muziky Martin Hrbáč.

Letošní „dozvuky“ slavných Horňáckých slavností byly obohaceny o Dožínkový biojarmark s tradičním jarmarkem lidových výrobků, který zahájil sobotní odpoledne na místním náměstí. Půl hodiny po čtvrté prošel krojovaný průvod zúčastněných souborů, muzik a pěveckých sborů. Nechybělo ani Zpívání u kostelních hradeb mužských a ženských sborů.

„Horňácké písničky jsou krásné. Lidé se s nimi rodí a každý, kdo odtud pochází, je má od malička v srdci, a to ovlivní život natolik, že bez nich nemůžete být,“ vyznal se jeden z místních Petr Miškeřík.

Podle akademického sochaře a muzikanta Miroslava Minkse z Velké nad Veličkou je dobře, že se Ozvěny pořádají. „Místní lidé mají se slavnostmi spoustu práce, stojí je to velké úsilí, a tak si při dozvucích mohou aspoň trochu odpočinout a vychutnat folklor jiných souborů, protože je už záležitostí mezinárodní,“ vysvětlil Miroslav Minks.