Vzácným hostem byla Terchovská muzika Pupov s primášem Jožem Gulášem a ženským triem. Muzika se jako slovenský hudební unikát dostala na seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.

Inspirací pro hudební večery byl Slávek Volavý, který si za svou milou zvolil také Strážničanku. „Mezi současné primáše patří Jožka Staša, který účinkoval s muzikou z Lipova. Dalším je Roman Sokol z Louky, který představil zpěváky z Horňácka a soubor Danaj. Třetí primáš Jirka Veselský je Podlužan, se Strážničankou se oženil už před deseti lety," uvedla ředitelka a zároveň prozradila, že Veselský vede také původní muziku Mirka Menšíka. Solisté, kteří kdysi hráli s Menšíkem na něj také zavzpomínali.

Kvůli velkému zájmu se už skoro dvacet let konají Hudecké večery každoročně, většinou v listopadu. „Autoři hudeckých akcí se mění. Někdy připravila program i Táňa Pálenská, dcera Slávka Volavého. Jeho vnuk, Víťa Pálenský, začínal s muzikou už jako malý kluk v Lidové škole umění. Příští rok bude jeho kapela Strážničan slavit třicet let vzniku," uvedla Adamcová. Jubilejní dvacátý ročník bude tedy patřit tomuto primáši a jeho muzice.