Od osmnácti hodin se představí skupiny Květy, Second Toys a připomene se i tasovský multižánrový festival Beseda u Bigbítu, jehož ozvěny budou také součástí akce.

„Ve stanovách naší organizace máme dané, že budeme skupiny či písničkáře, kteří se věnují vlastní tvorbě, preferovat. I proto se ve Strážnici koná tato akce," uvedl Jan Ros za pořádající občanské sdružení Spronk, které se na akci podílí spolu se strážnickým kulturním domem.

Jak doplnil, kapela Květy, která má na svém kontě mimo jiné i dvě psychadelické hudební pohádky O červené karkulce a Palouček, byla v hledáčku Spronku již delší dobu.

„Květy jsme plánovali dostat do Strážnice dlouho dopředu. Jsou podle mého názoru krásným přechodem mezi folklorem a autorskou tvorbou," uvedl Ros k hudební skupině, která vznikla v roce 2000.

Za dobu svého působení stihly Květy kromě České republiky vystoupit i v Srbsku, Rakousku, Polsku, Francii a Holandsku. Skupina vystupuje ve čtyřčlenném složení.

Stejně jako Květy vyznačuje se i grunge–popová kapela z Veselí nad Moravou Second Toys vlastní tvorbou.

Nejinak je tomu i u kapely osmičleného Vobezdudu z Prahy, která se již v sobotu představí na Besedě u Bigbítu. „Kapela po festivalu bude spát ve Strážnici, čehož jsme využili a pozvali je na Autorské odpoledne," dodal Ros. Při akci se se svou tvorbou představí také písničkáři Žížala a Cross.

Občanské sdružení Spronk má za sebou letos hned několik úspěšných akcí, které uspořádalo jako součást Strážnického kulturního léta. Tou zatím poslední byl Masters of Ostrůvek. „Pořadatelsky jsme se podíleli i na Jazzové neděli či na Rockovém večeru," doplnil Ros.

Více informací zájemci naleznou na webových stránkách www.spronk.cz.