Jako každý rok, i tentokrát tam mužské pěvecké sbory přivítaly jaro otvíráním sklepů. Hlavním tématem bylo právě globální oteplování a jeho důsledky pro folklór.

„Vloni jsme osvětlili všem náš nově zavedený termín – mentální roční období. I letos ho bylo zapotřebí. Období je takové, jaké si ho uděláme uvnitř sebe. Vloni jsme si museli dělat jaro, teď zase zimu,“ uvítal přítomné moderátor Ladislav Šimeček.

Právě příroda a její globální oteplování způsobilo podle něj a jeho kolegy Pavla Růžičky, že na stromě uprostřed vinného areálu, kde vloni vyrostla láhev zmrzlého vína, se letos urodily pomeranče.

„Na změny se musíme připravit, proto jsme pro všechny letos připravili burčák z pomerančů, na který si teď budeme muset zvykat,“ ozřejmil původ připraveného podivně oranžového demižonu Pavel Růžička. Nápoj připravili moderátoři údajně přesně podle klasických postupů a každý zájemce jej mohl ochutnat.

„Pít se to nedá, ale dobře se s tím natírají okna,“ vyzdvihli hlavní plus lepivého moku moderátoři, kteří pak každý ze sborů něčím překvapili a poté je vyzvali k písni. Poté, co se všichni uvedli písničkou začala pravá zábava, která je neformální. Jejím účelem je vždy otevření všech sklepů v areálu, kde jednotliví sklepmistři nabídnou všem zájemcům sklenku dobrého vína.

Akce si klade za cíl přivítat písní jaro, což se vždy daří. Po loňské krušné zimě to byl právě den, kdy teplota poprvé připomínala jaro. I letos po několika deštivých dnech se na folkloristy smálo po celou dobu slunce.

„Sám sebe se ptám, jak je možné, že bujarým folkloristům v Kyjově vždy přeje počasí. Recept znát nechci, ale věřím, že ho použijí i v létě, aby stejné počasí zavládlo při největším regionálním svátku folkloru Slováckém roku,“ prohlásil včera starosta Kyjova František Lukl.