Blíží se největší folkloristický svátek jihovýchodního cípu Moravy. Kyjovský Slovácky rok je za dveřmi. Několik měsíců příprav vyvrcholí ve čtyřdenní přehlídce plné hudby a barev, která návštěvníka vtáhne do víru pestrých krojů, lidových tradic a různorodé muziky.

„Slovácký rok se vyvíjí, doba se proměňuje a je potřeba na to reagovat. I tradiční kultura by se měla vyvíjet,“ řekl předseda programové rady Jiří Petrů.
Město ožije folklorem ve čtvrtek 9. července. V pátek zahájí slavnost starosta Kyjova František Lukl za zvuku trubačů při vztyčování máje z Bukovan.

„Letos se zúčastním Slováckého roku ve třetí roli. V osmdesátých letech jsem byl jedním z účinkujících jako člen dětského souboru, v devadesátých jsem si slavnost užíval jako návštěvník, letos jsem pocítil tíhu obrovské byrokracie spojené s pořádáním akce,“ řekl František Lukl.

Všechny nesnáze, které pořadatelství přináší, jsou ale podle něho bohatě vyváženy dobrým pocitem z Kyjova plného lidí, kteří se tam sjíždějí z Česka i ze zahraničí.
„Je zajištěné zázemí pro hosty, vytiskli jsme propagační materiály a vstupenky a dokončujeme bilboardy,“ informovala o závěrečných přípravách Ilona Pecháčková z odboru kultury města.

Výjimečnost Slováckého roku spočívá hlavně v tom, že vtahuje návštěvníka do dění. Nejedná se o pódiový festival, přestože nechybí pódiová vystoupení.

Folklor v Kyjově bude doslova hmatatelný. Po náměstí se mají tryskem prohánět na koních jezdci při jízdě králů. Hudební a taneční soubory vystoupí přímo mezi návštěvníky.

Lidé mají možnost vybírat z pestré palety večerních zábav a doprovodných výstav. Město zaplní živnosti tradičních řemeslníků. Kyjov se stane na pár dnů rušným centrem nabitým tradicemi.