Slovácky rok začíná už tento čtvrtek. Tento den budou také všechny vernisáže, s festivalem spojené. Oficiální zahájení čeká návštěvníky v pátek. Festival přináší pestrou paletu barev, hudby a chutí, ale taky organizační napětí.

„Slovácký rok v Kyjově není jenom záleažitostí města, ale i okolních obcí, které se ho účastní. Dokáží vyjádřit svůj svéráz a temperament, který láká diváky nejen z celé republiky, ale i ze zahraničí,“ zhodnotil význam tradiční akce starosta Kyjova František Lukl.

Programová rada festivalu je vytvořená převážně z amatérů. Patří mezi ně také vedoucí národopisných skupin.

„Kromě tradičních pořadů Slováckého roku jsou tu i vystoupení méně obvyklá. Jsou jimi třeba pořad Slováci na Slovácku nebo vystoupení Vlasty Redla,“ řekl ředitel programové rady Jiří Petrů. Podle něho by se měl festival vyvíjet stejně jako se vyvíjí celá společnost.

Na náměstí otevřou pořadatelé informační středisko pro účinkující, dalším místem, kam se mohou lidé obrátit, bude městské informační středisko ve Svatoborské ulici.

Organizování Slováckého roku s sebou nese obrovský stres pro pořadatele. Slovácký rok není jenom hudba a kroje, ale i spousta papírování.

„Festival je velká akce, na které účinkuje spousta amatérů, kteří nejsou zvyklí být svázaní pravidly,“ připomněl úskalí organizace ředitel kulturního domu Stanislav Pokorný. Podle něj organizátoři vychytávají poslední podklady pro technické zajištění festivalu. Proti minulému ročníku narostly administrativní požadavky hygieny i požárníků. Organizátoři musí zabezpečit pitnou vodu a další zázemí pro diváky i účinkující.

Na festival se přijede podívat i herec Josef Somr. Mezi politiky, kteří Kyjov navštíví, bude premiér a ministr kultury, pozvánky dostali i další představitelé státu a samosprávy.