BBC na jihu Moravy natáčela už v létě. Tajně. „Dokud nebyl pořad odvysílaný v televizi, nesměly se ven dostat žádné informace,“ vysvětlila utajení produkční Šárka Tomanová, která s britským štábem spolupracovala.

S filmaři se setkal i ředitel boskovického muzea Roman Malach. „Prováděl jsem je po židovském hřbitově. Hledali konkrétní náhrobky, ale žádné detaily mi nesdělili,“ zmínil Malach.

O Ruby Waxové
· Narodila se 19. dubna 1953 v Evanstonu v USA.
· Její židovští rodiče uprchli do Ameriky z Vídně kvůli nacistům.
· V televizi slavila úspěch především v komediálních žánrech.
· Vystudovala psychologii

Natáčení v Boskovicích se neobešlo bez problémů. Produkční společnost se totiž nejprve obrátila na zástupce Židovské obce s dotazem, zda mohou natáčet v sobotu v židovské čtvrti. Odpověď zněla ne, protože v tento den mají židé šábes a nemohou pracovat.

Když filmaři neuspěli u Židovské obce, kontaktovali vedení města. „Požádali nás, jestli mohou z radniční věže natočit záběry židovské čtvrti a Masarykovo náměstí,“ uvedl mluvčí radnice Jaroslav Parma. Točilo se i v městském archivu.

Do výsledného sestřihu se ale nakonec dostal pouze jeden záběr z Boskovic. „Mrzí mě to, protože jsme měli krásné záběry. Nejvíce prostoru dostala Vídeň,“ litovala produkční Tomanová.

Zájem BBC o Boskovice i tak potěšil tamní obyvatelku Petru Havlíčkovou. „Je to pro město určitě dobrá reklama,“ řekla Havlíčková.

Brněnská Česká televize chystá pokračování Četníků z Luhačovic. Patrně zamíří do Znojma.
Česká televize chystá novou sérii o četnících. Natáčet bude nejspíš ve Znojmě

Britská BBC natáčela v Boskovicích. Filmaři tam pátrali po předcích známé herečky a spisovatelky.Zdroj: Deník / Kubík Adam

Židovská čtvrť v Boskovicích. Foto: DENÍK/Přemysl Spěvák