„I letos chceme navázat na předcházející ročníky, a to především co se týká dramaturgické náplně. Tu se snažíme neustále rozvíjet a návštěvníkům tak nabízet možnost širokého kulturního vyžití. Zároveň chceme i nadále oživovat prostory zámeckého parku, který je pro podobné akce ideálním místem," uvedl k letošnímu Svátku bláznů ředitel pořádající obecně prospěšné společnosti Veselské kulturní centrum Michal Blažíček.

Také letos se tak mohou návštěvníci těšit na pestrý záběr kulturního vyžití spojený s netradičními druhy uměleckých směrů. Organizátoři festivalu totiž i opět dají prostor jak začínajícím, tak i zkušeným místním umělcům, především studentům uměleckých škol, z nichž lze jmenovat Akademii výtvarného umění v Praze, Vysoká škola múzických umění v Bratislavě či Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně.

„Součástí výtvarného sympozia, které začalo již v pondělí, budou jak velkoformátové malby, tak i tvorba trojrozměrných objektů či performance," doplnil Blažíček.

Park bude přes víkend ale patřit také dětem. Těm se představí hned několik divadel a připraveny pro ně budou i tvořivé dílny. „Ty nám zajišťuje pedagog Základní školy v Malenovicích Miroslav Miklík. Děti, ale i dospělí si vyzkouší klasické omalovánky, výrobu masek a škrabošek, šperků z korálků nebo skládání tangramů," sdělil za propagaci Veselského kulturního centra Ivo Juřena.

Okrajové proudy pak nabídne hudební stránka festivalu. Elektro/pop představí slovenská kapela Puding paní Elvisovej, směsici folklu a bluesu pak Justin Lavash, folk/elektro zase Longital. Na diváky ale čeká i celá řada sólových hudebních vystoupení.

A okrajové styly nepředstaví pouze hudba, ale také divadlo. To pouliční, loutkové nebo pohybově-improvizační doplněné o prvky pantomimy a kabaretu čeká na diváky především v sobotu a neděli. „Z oslovených divadel můžeme zmínit například Divadlo DNO či Divadlo Tri Tvorivé Tvory," uzavřel Blažíček.

Svátek bláznů startuje v pátek devětadvacátého června v 19.00.

PROGRAM

Pátek: Vernisáž, zahájení 19.00,

Puding paní Elvisovej, koncert 21.00, TV Produkt, koncert 22.00

Sobota: Tvůrčí dílny 14.00, Divadlo pro děti 15.00

Justin Lavash, koncert 17.00

Její sen, divadelní představení 19.00, Foolk, koncert 20.00

DJ Johana, DJ Jarda, koncert 22.00

Neděle: Tvůrčí dílny 14.00, A pak se to stalo, divadelní představení 14.30, Longital, koncert 17.00, Tri tvorive tvory, divadelní představení 19.00, Bonus, koncert 20.00, DJ Dak, koncert 22.00

Více na www.svatekblaznu.cz