VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Trnky přilákaly aj tetiny v šátkoch

LOUKA –Tož jsme vám to dojeli pokoštovat všecko, co máte," říkají ve dveřích návštěvníci Lůckého koštu.

2.4.2007
SDÍLEJ:

Košt trnekFoto: Jaroslav Švanda

Léčivé vlastnosti pálenek a voňavé povidla přilákaly nejen místní, ale i lidi z okolí. Poprvé se konal tradiční košt slivovice s ochutnávkou trnek vařených. Košt trnek – od tekutých po varené naplnil sál místního kulturního domu téměř k prasknutí.

„Zvládli jsme to v rekordním čase. Ochota místních mladších i starších byla nečekaná,“ pochvaluje si Marie Škopíková, předsedkyně kulturní školské komise obecního zastupitelstva v Louce. „Nejvíc nás potěšilo, že jsme přilákaly nejen mladé, ale že přišly aj tetiny v šátkách,“ podotýká s úsměvem Škopíková. Všechny tři vítězky jsou z Louky. První místo získala Anna Supová.

Domů si za odměnu odnesla věcnou cenu, stejně jako druhá Blanka Sečkářová a třetí Marie Maňáková. Pánská sestava se rozrostla o šikovnou ženskou tvář, která dřív k vidění na koštu nebyla. Snad jen ojediněle. Každý koštuje, na co má věk nebo chuť. „Přišla jsem, protože mě zaujali veškeré výrobky ze švestek. Zajímalo mě, co všechno se dá z trnek připravit. K jídlu i k pití.

Líbí se mi ten nápad,“ říká studentka Kateřina Kokešová z Troubska. Trnky přinesl kdekdo. Sedmnáct druhů chutí a vůní povidel přilákaly všechny věkové kategorie. Dámy odložili diety na jindy a vychutnávali po lžičkách povidla z připravených vzorkových sklenic. Neochutnat některou z nich zkrátka nešlo. Lákaly neobyčejně modrofialovou barvou, omamnou vůní a některé byly prostě neodolatelné. Lahodné tradiční marmelády ve sklenicích rychle ubývalo. Snad ani umývat nebylo třeba. Dětem vařené trnky tak chutnaly, že se olizovali „až za ušima“.

Chválu pějí všichni, kdo ochutnali. „Myslím, že to byl opravdu výborný nápad, protože každý má jazyk na něco jiného ať vařené nebo tekuté. Já osobně se už moc těším na další ročník,“ směje se Anna Vašicová, starostka obce. Vzhledem k slabé loňské úrodě bylo třicet čtyři vzorků. „Dříve bývalo až sto dvacet, a to bylo panečku koštování,“ vzpomíná si Josef Šmehlík, předseda zahrádkářského svazu místní obce.

Místní svaz zahrádkářů svou archivní slivovicí vyhrál první dvě místa. Trojici uzavřel Josef Šmehlík. Další košt v půli dubna nabídne ochutnávku klobás ve Velké nad Veličkou.

2.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Návrh na přání: 3 varianty malé kuchyně a jídelny

Ilustrační foto.

Ženu před nemocnicí srazilo auto. Na přechodu pro chodce

Miloš Zeman zavítá do Strážnice. Výlet zaplatí kraj jen jeho nejužšímu týmu

Jižní Morava - Ubytování a jídlo za peníze z krajské kasy letos oželí více členů z prezidentské delegace. Při třídenní návštěvě jižní Moravy prezidentem Milošem Zemanem zaplatí kraj pobyt se stravou jen prezidentskému páru a třem lidem z nejužšího týmu prezidenta.

Mají se stavět mešity? Kandidáti odpovídali na 30 otázek ANO/NE, podívejte se

/VIDEO/ Víte, kdo má zbrojní průkaz, kdo podporuje stavbu mešit v Česku nebo který uchazeč o Hrad chce přijmout euro? Celkem na 30 otázek odpovídali prezidentští kandidáti Jiří Drahoš, Marek Hilšer, Michal Horáček, Vratislav Kulhánek, Jiří Hynek a Mirek Topolánek při cestě prezidentským vlakem. Prohlédněte si galerii, jak se vyjádřili k jednotlivým tématům.

Cestu na Hrad propásl o den. Otto Chaloupka si dá pauzu

Jižní Morava – Příhraniční okresy jižní Moravy budou zřejmě i při druhé přímé volbě prezidenta České republiky bez místního kandidáta.

Vinařský kroj sklízí úspěchy. Od podzimu si ho objednalo několik desítek lidí

Jižní Morava - Desítky lidí si objednaly historicky první model vinařského obleku, který na podzim představil Svaz vinařů České republiky. Ušít si ho nechal například vinař z Pavlova na Břeclavsku Pavel Krška. „Fyzicky ho ještě nemám, ale určitě je to zajímavá věc, která by mohla přispět ke zvýšení pospolitosti vinařů,“ myslí si Krška, který je zároveň ředitelem Národního vinařského centra ve Valticích na Břeclavsku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT