Léčivé vlastnosti pálenek a voňavé povidla přilákaly nejen místní, ale i lidi z okolí. Poprvé se konal tradiční košt slivovice s ochutnávkou trnek vařených. Košt trnek – od tekutých po varené naplnil sál místního kulturního domu téměř k prasknutí.

„Zvládli jsme to v rekordním čase. Ochota místních mladších i starších byla nečekaná,“ pochvaluje si Marie Škopíková, předsedkyně kulturní školské komise obecního zastupitelstva v Louce. „Nejvíc nás potěšilo, že jsme přilákaly nejen mladé, ale že přišly aj tetiny v šátkách,“ podotýká s úsměvem Škopíková. Všechny tři vítězky jsou z Louky. První místo získala Anna Supová.

Domů si za odměnu odnesla věcnou cenu, stejně jako druhá Blanka Sečkářová a třetí Marie Maňáková. Pánská sestava se rozrostla o šikovnou ženskou tvář, která dřív k vidění na koštu nebyla. Snad jen ojediněle. Každý koštuje, na co má věk nebo chuť. „Přišla jsem, protože mě zaujali veškeré výrobky ze švestek. Zajímalo mě, co všechno se dá z trnek připravit. K jídlu i k pití.

Líbí se mi ten nápad,“ říká studentka Kateřina Kokešová z Troubska. Trnky přinesl kdekdo. Sedmnáct druhů chutí a vůní povidel přilákaly všechny věkové kategorie. Dámy odložili diety na jindy a vychutnávali po lžičkách povidla z připravených vzorkových sklenic. Neochutnat některou z nich zkrátka nešlo. Lákaly neobyčejně modrofialovou barvou, omamnou vůní a některé byly prostě neodolatelné. Lahodné tradiční marmelády ve sklenicích rychle ubývalo. Snad ani umývat nebylo třeba. Dětem vařené trnky tak chutnaly, že se olizovali „až za ušima“.

Chválu pějí všichni, kdo ochutnali. „Myslím, že to byl opravdu výborný nápad, protože každý má jazyk na něco jiného ať vařené nebo tekuté. Já osobně se už moc těším na další ročník,“ směje se Anna Vašicová, starostka obce. Vzhledem k slabé loňské úrodě bylo třicet čtyři vzorků. „Dříve bývalo až sto dvacet, a to bylo panečku koštování,“ vzpomíná si Josef Šmehlík, předseda zahrádkářského svazu místní obce.

Místní svaz zahrádkářů svou archivní slivovicí vyhrál první dvě místa. Trojici uzavřel Josef Šmehlík. Další košt v půli dubna nabídne ochutnávku klobás ve Velké nad Veličkou.