VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zvěře bylo loni méně, a tak ubylo i trofejí

HODONÍNSKO - Dlouhá loňská zima a jarní povodně. To jsou hlavní důvody méně vydatné lovecké sezony. Vysoké mrazy, dlouhodobá sněhová pokrývka, velká voda, ale i komáří kalamita snížily v lesích na Hodonínsku stavy zvěře.

16.4.2007
SDÍLEJ:

Děti, které přijely na výstavu z mateřské školky v Prušánkách, obdivují srnčí trofej.Foto: Deník/Miroslav Pechura

Podle předsedy okresního mysliveckého sdružení Radovana Mančíka nelovila některá místní sdružení vůbec například srnčí zvěř. Nižší úlovky se projevily také na každoroční výstavě trofejí, která se o víkendu konala v hodonínském domě kultury.

Například srnčích trofejí na ní bylo 927, což je zhruba o stovku méně než před rokem. Na přehlídce byly povinně vystaveny všechny trofeje. Kromě srnců se jednalo o 109 daňků, 10 muflonů, 14 lišek, čtyři jezevce a devět kňourů. Právě divokých prasat výrazně ubylo.

„Lov prasat je záslužná činnost. Tato zvířata, která mohou přenášet nebezpečné choroby, se přemnožila. Uvažovalo se dokonce o tom, že se budou trávit, což by z našeho pohledu bylo nepřípustné,“ říká Radovan Mančík. Zatímco u většiny zvířat mají vystavené trofeje nižší hodnotu než v minulých letech, právě u černé zvěře je tomu přesně naopak.

Po čtvrt století se totiž na Hodonínku podařilo ulovit kňoura, jehož trofej byla ohodnocena zlatou medailí. Úspěšným lovcem je Pavel Lekavý z Dolních Bojanovic. Lov je sice vyvrcholením myslivecké sezony, ale tvoří jen malý podíl celoroční práce téměř dvou tisíc členů devadesáti mysliveckých sdružení v okrese.

„Činnost myslivců je mnohotvárná a trvá od jara až do zimy. Nejhorší je to právě v zimě, kdy se musí dokrmovat zvěř. Já vždycky říkám adeptům na vstup do mysliveckého stavu: Vážení, lov je až ta třešnička na dortu,“ tvrdí hospodář mysliveckého sdružení v Uhřicích Jaroslav Bouchal. Právě proto, aby myslivci přiblížili svou práci dětem, začala výstava trofejí už v pátek, kdy byla otevřena pro děti za základních a mateřských škol z celého okresu. Myslivci jim dokonce zaplatili autobusy a připravili pro ně odborný výklad.

16.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Barman, výčepní 18 000 Kč

Barmani. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Noční provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Herna Bar Marina přijme nové pracovníky na pozici barman/barmanka., Požadujeme: příjemné vystupování, časovou flexibilitu, loajalitu, odolnost vůči stresu, spolehlivost, schopnost samostatné a zodpovědné práce, zájem o tento obor. Ochota pracovat na směny. Praxe výhodnou, není ale nutnou podmínkou., Popis práce: příprava baru a herny, registrace a obsluha hostů herny. Doplňování a evidence zboží, závěrečná inventura. , Nabízíme: dobré finanční ohodnocení, příjemný kolektiv, zázemí solidní a stabilní společnosti. Provize z tržeb, příspěvek na stravu. Profesní životopisy zasílejte na email: zdenek.hasik@seznam.cz. Pro osobní schůzku je nutno domluvit se telefonicky na čísle 608 779 958 od 9:00 do 17:00 hod.. Pracoviště: Amaroza s.r.o. - hodonín, Cihlářská čtvrť, č.p. 3216, 695 01 Hodonín 1. Informace: Zdeněk Hasík, +420 608 779 958.

Výroba - Výroba Seřizovači 24 000 Kč

Seřizovači a obsluha konvenčních soustruhů Soustružník kovů - seřizovač a obsluha konvenčního soustruhu. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Za Váš přínos jsme ochotni nabídnout: plný pracovní úvazek, jednosměnný provoz, zajímavou a smysluplnou práci ve stabilní společnosti, přátelské pracovní prostředí,, motivující odměnu za dobře vykonanou práci, profesní růst,pravidelné vzdělávání, stravování,, 5 dní ozdravného volna navíc. Mzda: 24 000 – 30 000 Kč (po zapracování)., Očekáváme od Vás: minimálně vyučen v oboru obrábění kovů, manuállní zručnost, preciznost a aktivní přístu k práci. Dovednosti mechanické práce a servisu v oblasti strojních zařízení z nerezové oceli. Schopnost samostatného myšlení a práce s vysokou mírou zodpovědnosti. Znalost svařování oceli v oblasti výroby a servisu zařízení z nerezových ocelí vítána, orientace ve výkresové dokumentaci, vysoká míra zodpovědnosti, ŘP sk. B., Dostavte se osobně na adresu sídla firmy kterýkoli pracovní den mezi 7:00 - 14:00.. Pracoviště: Bílek filtry s.r.o., 696 21 Prušánky. Informace: Jiří Janulík, +420 777 118 091.

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 14 900 Kč

Číšníci a servírky. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 14900 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Národní třída 264/10, 695 01 Hodonín. Jedná se o obsluhu v restauraci Minipivovar Kunc (Švihák). Zvýhodněné stravování. Kontakt na tel. 731 092 508 od 8:00 do 15:00 hod, na mail: minipivovar.kunc@seznam.cz a osobně přímo v restauraci.. Pracoviště: Kunc klub hodonín s.r.o., Národní třída, č.p. 264, 695 01 Hodonín 1. Informace: Ing. Michálková, D. Žižlavská, +420 731 092 508.

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 15 000 Kč

Všeobecní administrativní pracovníci. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Jungmannova 1310/10, 697 01 Kyjov. Požadavky: pokročilá znalost práce na PC - MS Excel, MS Word, emailová komunikace, předchozí práce s účetním programem výhodou, zodpovědnost, pracovitost, spolehlivost, soběstačnost. Není nutná znalost cizího jazyka. Nabídka: přátelský kolektiv, férový a vstřícný přístup, 20 dní dovolené, další dovolená dle domluvy, do budoucna možnost kariérního růstu. PP na 1 rok s možností prodloužení.Na této pozici vás zaškolíme, vhodné i pro absolventy. Pracovní náplň: třídění a zakládání dokumentů, fakturace, práce s účetním a spedičním programem, zapisování údajů, telefonická komunikace se zákazníky. V případě, že máte o tuto pozici zájem, zašlete životopis na mail: autodoprava@mbalas.cz, do přílohy mailu přiložte Vaše CV. Bližší info na tel. 720 251 502 v pracovní dny od 9:00 do 17:00 hod.. Pracoviště: Bmgl s.r.o. - kyjov, Jungmannova, č.p. 1310, 697 01 Kyjov 1. Informace: Miroslav Baláš, .


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Horničtí důchodci chtějí své muzeum i pietní místo

Ilustrace bydlení a stavby bytových domů.

Ubylo vydaných stavebních povolení. Nejméně jich vydali na Hodonínsku

Zloděj sklidil vinaři sto hlav Solarisu. Policisté po něm pátrají

Hodonínsko – Hrozny z vinohradu zmizely o uplynulém víkendu u Vacenovice. Po zloději aktuálně pátrají policisté z Dubňan. „Neznámý pachatel sklidil z vinohradu hrozny ze sto hlav odrůdy Solaris. Majiteli vinice tak způsobil škodu ve výši sedm a půl tisíce korun,“ sdělil policejní mluvčí Petr Zámečník.

AKTUALIZOVÁNO

Přehlédl výstražná světla, narazil do něj vlak. Nehoda u Vnorov zastavila trať

Vnorovy /FOTOGALERIE/ – Pravděpodobně přehlédl výstražnou signalizaci a vjel na železniční přejezd. Třiačtyřicetiletý řidič nákladního auta s přívěsem tak nejspíš zapříčinil nehodu, která se stala v úterý po deváté hodině dopoledne u Vnorov. „Projíždějící motorový vlak se řidiči zachytil za přívěs. Strojvedoucí neměl žádnou šanci srážce zabránit. Návěs vlak odhodil mimo kolejiště.,“ informoval policejní mluvčí Petr Zámečník.

Starý muž ukradl desítky balíků sena. Hrozí mu až dva roky vězení

Kněždub – Osmačtyřicet kulatých balíků sena v hodnotě přesahující třiatřicet tisíc korun zmizelo v červnu z luk nad vodní nádrží Kejda u Kněždubu. Nyní se policistům podařilo dopadnou pachatele. Informoval o tom policejní mluvčí Petr Zámečník. „Zloděj po sobě nezanechal žádné stopy a o krádeži jsme se dozvěděli poměrně pozdě,“ okomentoval Zámečník.

Obědy zdražují, polední menu do stovky postupně mizí

Jižní Morava – Na oběd se do centra Brna pravidelně vydává o polední pauze Jana Sokolová. Ráda si za dobrý oběd připlatí. „Ale záleží na tom, kde si člověk oběd dá. V centru existují restaurace, kde se dobře najím i s polévkou do stovky,“ uvedla mladá žena.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT