„Hlavním hrdinou jsem já, takže kniha má autobiografické prvky. Poměrně hodně jsem vycházel ze skutečných příhod. Ale každá kapitola potřebuje nějakou pointu, takže je oproti realitě trošku vylepšená a i charakterové vlastnosti postav jsou poněkud jasnější," popisuje novinku Bellan.

Normálním debilem zaskočil i své rodiče. „Máma se se mnou nechtěla týden bavit, že prý v knize vypadá jako někdo, kdo nemá vkus. Otec připomíná alkoholika. Taky jsem mu říkal, ať si přizná, že trochu pije," směje se hodonínský rodák. Hned v úvodu díla se přitom všem omlouvá. „Tyto charakteristiky jsou vytažené kvůli literární vtipnosti, ale tak z osmdesáti procent je tam pravda," poznamenává sedmačtyřicetiletý autor.

Školní, rodinné a jiné příhody třináctiletého Roberta Intribuse jsou zasazené do sedmdesátých let minulého století. „Mohou se tam poznat někteří učitelé, kteří ale nejsou vykreslení v nejlichotivějších barvách. Je to příběh průšviháře a nemá příliš kladných postav," říká Bellan.

První polovina se odehrává ve škole a druhá na prázdninách. „Inspirací mi byl bestseller Mládí v hajzlu o pubertálním mladíkovi, který neustále řeší svoje přirození. To má svůj význam i v mé knize, ale není tam úplně nejdůležitější," svěřuje se režisér a herec žijící ve Starém Městě.

Na novinku už má také ohlasy. „Ty nejlepší jsou až euforické od holek kolem pětatřiceti let: Sedím v práci a už se deset minut řežu. Ležím pod peřinou, abych smíchem nebudila děcka," přibližuje reakce čtenářek hodonínský rodák.

Hodonín je samozřejmě dějištěm nejedné ze scén příběhu. „Určitě jsou tam obě základní školy, které jsem tady absolvoval. Kamarádi jsou tam v dobrém světle, v tom horším vystupují dospělí," přibližuje Bellan.

Ještě teď když přijíždí do rodného města, cítí nostalgii. „Dnes jsem si Hodonín prošel a proti dětství mi připadá barevnější a hezčí. Jako kluky nás centrum příliš nelákalo, utíkali jsme do Bažantnice či do lesa. Tam jsme si s holkama hráli na doktory. Bylo zajímavé, když jsem po dvaceti letech potkal holčičku, s níž jsem si hrával. Ona už byla s kočárkem a já znal její intimní partie," dodává autor.