Od pátku její výstavu věnovanou vínu představuje Kulturní a informační centrum města Dubňany. „Morava se v Polsku vždycky spojuje s vínem. A když jsem malovala v místním vinohradu u tatínka mého manžela Petra, tak jsme si řekli, že by z toho mohla být výstava,“ říká malířka, která v Polsku absolvovala fakultu grafiky.


Ta se se svým mužem setkala poprvé před pěti lety v Praze na kongresu restaurátorů, což je profese, kterou Sylwia Pawełkowicz vystudovala na varšavské akademii výtvarných umění. S manželem Petrem, který je dubňanským rodákem a věnuje se naplno vědě, spolupracovali například na konzervátorských a restaurátorských postupech na západoukrajinském hradě v Žovkvě. Tam v sedmnáctém století sídlil i polský král Jan III. Sobieski. „Kromě vlastní malby se věnuji restaurování secesních maleb. V současnosti kvůli tomu dojíždím na jih Francie, nedaleko Nice,“ svěřuje se výtvarnice.


Právě vinohrady z jihofrancouzské Provence jsou inspirací asi u části obrazů na dubňanské výstavě. „Jsou to typické výhledy na nedaleké Alpy i moře. Oproti Moravě mají vinice i jiný střih,“ podotýká autorka, která svoji první expozici představila veřejnosti na společné výstavě v klasicistním paláci Królikarnia ve Varšavě už v roce 2002. Od té doby vystavovala nejen v Polsku, v Čechách, na Moravě, Slezsku a Slovensku, ale také Nizozemsku a Španělsku.


V budově bývalé dubňanské staré školy budou její díla k vidění do konce srpna.