Koncert čtyř metalových kapel zažijí v sobotu Hodonínští. Na košt gulášů zvou ždánické mažoretky. Ručně vyráběné vánoční ozdoby nabídnou ve Svatobořicích – Mistříně a za hodovou zábavou lidé vyrazí do čtyř obcí v regionu.

Jubilejní szquarky

Na jubilejní ročník akce Szquarky day připravili pořadatelé bohatý program. Jeho součástí bude po letech opět autorské čtení. Příchozí si pochutnají i na zabijačkové specialitě, podle které dostala akce název, tedy škvarích.

Festival tradičně zahájí vernisáž mladých umělců. „Po ní bude následovat marionetové divadlo Kašpárek ze Bzence. Obvykle jsme po něm měli ještě projekci z posledního ročníku hudebního festivalu Beseda u Bigbítu, letos ji ale předběhne autorské čtení," uvedl zakladatel akce Antonín Doboš. Úryvky ze svých knih letos návštěvníkům přednesou autoři z Ostravska.

Na pódiu veselského kulturní domu se vystřídají kapely Sto múch, OxDivision, Obscure Apostol, The Truth is out There, Kozy a francouzští Shoot The Girls First. „Poslední jmenovaná kapela jede nyní po Česku turné se strakonickou skupinou The Truth is out There, tak jsme této příležitosti využili," uvedl Doboš. Zvláštními hosty budou písničkaři Ros a Jimi.

Na nezájem návštěvníků si pořadatelé stěžovat nemohou. „Těší mě hlavně fakt, že lidé, kteří před deseti lety dorazili na první ročník, nám zachovali přízeň a nyní přichází i se svými dětmi," zhodnotil Doboš.

Líbí se mu, že si rodiče mohou festival užít i s nimi. „Odpoledne vezmou děti na divadlo a výstavu, večer je nechají u babiček a vrátí se na koncert," dodal Antonín Doboš. Akce začíná ve čtyři hodiny odpoledne.

Hodonín čeká Metalový podzim

Metal rozezní v sobotu večer hodonínský kulturní dům. Hlavní hvězdou bude hudební skupina Krucipüsk. „Nultým ročníkem Metalového podzimu chceme potěšit příznivce tvrdší hudby. Věřím, že se z akce stane tradice," sdělil ředitele kulturního domu Marcel Řimák. Zahrají také kapely Like Fool, Shadow Area a Aequilibrium.

Na společné vystoupení se těší i domácí Like Fool, kteří hrají již sedmnáct let. „Kluky z Krucipüsku máme rádi, jsou to výborní muzikanti," vysvětlil kytarista hodonínských Like Fool Miroslav Šenfeldr. Hudební večer startuje v devatenáct hodin.

Ochutnat různé druhy gulášů vyrazí gurmáni do Ždánic. Košt oblíbeného pokrmu a soutěž v jeho vaření připravily na sobotní večer tamní mažoretky. „Na návštěvníky čeká Jelení, Maďarský čardáš, Fantazie nebo třeba Čiči," vyjmenovaly některé z gulášů v pozvánce mažoretky.

Košt s oldies diskotékou začíná v sedm hodin večer ve ždánickém kulturním domě. Vstupné je sedmdesát korun.

Na první adventní výstavu vyrazí v neděli zájemci do Svatobořic–Mistřína. Ve vestibulu kulturního domu mohou lidé devíti do sedmnácti hodin prohlédnout a zakoupit ručně malované vánoční ozdoby, dekorace z přírodnin i ozdoby ze slámy.

Krojované hody zažijí o víkendu v Hrubé Vrbce, Miloticích, Skoronicích a Strážovicích. Do všech vesnic mohou lidé přijet zhlédnout stavění hodové máje, zatančit si na sobotní zábavě za doprovodu dechové hudby a krásu krojů pozorovat při nedělních průvodech.

PETR GAL