„Akce nabídne obyvatelům i návštěvníkům Veselí nad Moravou jak koncerty, tak divadelní představení, projekce letního kina i setkání s výtvarným uměním. To vše většinou zdarma ve veřejném prostoru města a zámeckého parku, které tak chceme co nejvíce oživit," uvedl ředitel Veselského kulturního centra Michal Blažíček.

Veselské kulturní léto odstartuje již prvního června jednadvacátým ročníkem Mezinárodního dětského folklorního festivalu Štěpy. Letos se ho zúčastní soubory ze všech visegrádských zemí. Kromě České republiky to tedy bude Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Právě při Štěpech odstartuje i promítání letního kina, které divákům nabídne opravdu široký záběr starších snímků i novinek.

„Připraveny máme například legendární Světáky, Odcházení Václava Havla, sklepácký Kouř, ale i životopisný snímek Ray o Rayovi Charlesovi či poslední verzi Jany Eyrové," vyjmenoval vedoucí veselského kina Morava Marek Procházka.

Podle programového šéfa společnosti Iva Juřeny ale na místní čeká i pestrá škála akcí zaměřených na výtvarné umění. Veselané tak budou ve městě potkávat malíře, sochaře či fotografy.

„Koncem července přijede skupina studentů fotografie ze Slovenska, kteří ve městě stráví týden. Zaměří se na každodenní život Veselí, ale na konci své návštěvy zavítají i na Horňácké slavnosti. Jejich díla pak ukážeme ve velkém formátu v oknech nově vznikající galerie Plynárna," nastínil plány Juřena.

Na své si přijdou ale i příznivci divadla, pro které je připravené představení situované do hospodského prostředí nazvané Hospodin aneb Kdopak by se Boha Bar!

Členové skupiny Jablkoň Anna Duchaňová a Michal Němec pak do Veselí přijedou s projektem Království.

Chybět nebude ani velké množství koncertů, ať už v prostorách kina Morava, nově vzniklého foajé či v areálu zámeckého parku.

„Snažili jsme se zaměřit na co nejširší žánrový rozsah. Diváci tak dostanou možnost strávit večery ve společnosti jazzových seskupení Jazzgang a F-Dur jazzband, seznámit se s divokými rytmy rumunské, bulharské či makedonské hudební kuchyně Balkansambel či s oblíbenými místními country kapelami Telegraf a Eldorádo," vyjmenoval Juřena.

Jak uvedl, jednotlivé večery pak doplní i řada samostatných koncertů. Například hned v polovině června se představí americká dvojice Astronautalis a Bluebird.

„V kostele svatého Bartoloměje to pak bude zase smíšený pěvecký sbor a smyčcový orchestr Piccolo coro et Piccola orchestra pod vedením Marka Valáška, jenž představí výběr z evropské duchovní hudby v proměnách staletí," doplnil Juřena. Veselanům se ale představí také seskupení s názvem Zrní.

Místní nepřijdou ani o již tradiční akce, mezi kterými nebude chybět festival věnovaný netradiční kultuře Svátek bláznů. Ochuzeni nebudou ani o rockové zábavy Červencovou a Srpnovou noc a Vzpomínkový večer.

Podrobný program bude časem pro zájemce připravený na internetových stránkách Veselského kulturního centra, které zájemci najdou na adrese www.kultura-veseli.cz.