„Do projektu jsme se zapojili proto, že už za sebou máme promítání festivalu zimních sportů i expediční kamery. Ve Veselí i jeho okolí je poměrně slušná základna diváků, kteří na filmy s touto tematikou chodí a kteří navštěvují jak cestopisy, tak i přednášky. Těm jsme chtěli vyjít vstříc a nabídnout jim zase něco nového," sdělil za Veselské kulturní centrum Marek Procházka. Jak uvedl, po čtyři dny se ve Veselí nad Moravou představí na tři desítky snímků, které uspěly na různých festivalech s outdoorovou tematikou.

Rozdělené budou do pěti kategorií, a to dobrodružný a extrémní sportovní film, horolezecký a horský film, dobrodružné vodní sporty, cestopisný film a nesoutěžní film. „Nepromítneme úplně všechny snímky, které festival nabízí, ale nabídneme z nich většinu. Zatím je na programu čtyřiadvacet snímků, ale lidé se již ozvali a dali nám tip na další snímky, které jsou v nabídkovém katalogu. Uvažujeme tedy, že ještě některé přidáme. Tak široký záběr outdoorových filmů jsme zde ale ještě neměli," doplnil Procházka.

Ani tentokrát nebude chybět doprovodný program. Již od posledního listopadového týdne se v prvním patře kina Morava, kde se festival uskuteční, objeví fotografie z cest především místních cestovatelů. Vše bude doplněné o informace a exponáty z jednotlivých zemí. „Oslovil jsem i Veselany s tím, že pokud znají někoho, kdo cestuje, nebo sami byli někde na cestách a chtějí své zážitky přiblížit, mají možnost fotografie vystavit," dodal Procházka. Ten chce čtyři dny plné sportu, adrenalinu a dobrodružství doplnit i přednáškou.

Mezinárodní festival oudoorových filmů ve Veselí nad Moravou odstartuje ve čtvrtek devětadvacátého listopadu v osmnáct hodin. Podrobný výčet promítaných snímků najdou zájemci na internetových stránkách www.kultura-veseli.cz v sekci film.

Namátkou se mohou outdooroví labužníci těšit na americký snímek After Dark, který v pětatřiceti minutách ukáže sestřih záběrů z freeski a freeridingu, český film Jižní Amerika pojednávající o proplutí z Peru do Bolívie, Flow Hunters, což je novozélandský snímek o pětatřicetidenní kajakové expedici mezi ostrovy Nového Zélandu, či slovenský snímek Mercúň, který ukazuje portrét Pavla Ballana a jeho několikadenním čekání v extrémních podmínkách v Žiarsek doline. „Nejde o novinkové filmy, ale především o snímky, které uspěly na různých festivalech," doplnil Procházka.