Je osm hodin večer poslední sobotu 2013 a hroznolhotský kulturní dům je plný do posledního místečka. A ještě se přináší další židle. Než vydá cimbálka první tón zmizí ze stolů i většina chlebů se škvarkovou pomazánkou. Pak už ohlušující potlesk vítá Horňáckou cimbálovou muziku Libora Supa, která představí nové CD. „Všecko si tady vyzpíváme a ještě si i zatancujeme. Při poslechu si uvědomíte, že zpíváme naše písničky a tancujeme naše sedlácké," říká moderátor večera a folklorista Jan Mička.

„Tak vitajte ve Lhotě a na zdraví," doplňuje ho cimbalista a umělecký vedoucí horňácké muziky Pavel Valíček. Pak už za doprovodu jeho cimbálky začíná zpívat lhotský Mužský sbor. „Už je to, už, pobil mňa muž. Pobil mňa čaganem, že sem šla s galánem," navazuje ženský sbor Lipina.

Jak se tancuje sedlácká, ukazují zlínští tanečníci ze slováckými kořeny z Vonice 80. Pestrý program završuje křest CD kapkami slivovice. „Jsou tam písně táhlé i sedlácké. Myslím si, že jde trošku o unikát, s nahrávkou z roku 1966, kde vzpomíná a zpívá. Pro mě je i sentimentální, mluví na ní totiž moje rodina, pradědeček a prababička. Když ji uslyším, tak vzpomenu na dětství, kdy jsme se jako kluci proháněli u Strachotů po zahrádce," říká otec nové desky Pavel Valíček.

Ukázky z nového CD si přišel poslechnout i herec a režisér Břetislav Rychlík. „Zdá se mi výborné, že se obnovuje tímto způsobem paměť místa. Líbila se mi i Vonica, která má velice spontánní divoký projev. Jsem rád, že jsem nakonec přijel, přes to, že mi bylo hrozně zle," prozradil pětapadesátiletý herec. Ten měl v Hroznové Lhotě řadu přátel, například bývalého slovenského ministra kultury Ladislava Snopka nebo známou psychoterapeutku Jitku Vodňanskou. „Myslím, že je hudba zasáhla," dodává Rychlík.