Živý betlém se ve Skalce začal utvářet před dvanácti lety díky spolupráci tehdejšího místního sdružení Českého červeného kříže, zahrádkářů a obecního úřadu. „Chtěli jsme, aby se tady něco dělo. Tehdy jsme připravili program pro každou adventní neděli. První jsme měli výstavu mlýnků na kávů s ukázkami mletí, a v tu poslední byla jen scénka z živého betlému. Nakonec se právě z ní vyvinul hlavní pořad na třiadvacátého prosince,“ zavzpomínala Cahlíková. Zároveň upozornila na to, že všechny kostýmy šije Vlasta Markusová.

Vystupují v něm, jak místní, tak přespolní z Kyjova, Ježova, Žeravic i dalších obcí Kyjovska. „Oslovila mě kolegyně z práce, která je Skalkyčanka a na nabídku jsem kývl, takže hraji od prvního ročníku. Od té doby z tohoto vlaku nejde vystoupit,“ svěřil Jaroslav Selucký z Kyjova, kterého diváci už léta znají jako krále Kašpara.

Obrázek z pohádky Z deníku kocoura Modroočka nakreslila Vanesa z 2.A základní školy na náměstí Republiky ve Znojmě.
Nejoblíbenější pohádky dětí z kraje: milují čerty i Rákosníčka

Pravidelně hraje také Jaroslav Rajmic. Ten je nejen posledním mužem narozeným přímo ve Skalce, ale den před Štědrým dnem i písařem krále Heroda. „Razítkuji pohlednice naší obce pro diváky a v živém betlému zapisuji děti pro Heroda,“ přiblížil svou roli Rajmic, který loni oslavil sedmdesátku.

V minulosti měl živý betlém, u kterého plápolají i živé plameny ohně, už tradiční doprovod ve stylu country. Letos tomu bylo jinak, hráli a zpívali totiž členové dechové hudby Vinařinka ze Žeravic.

Po obou stranách silnice z Ježova na Vřesovice se tísnilo více než čtyři sta diváků a posluchačů, a to v obci, v níž žije na sto padesát obyvatel.

Lenka Kopřivová je místopředsedkyní Sdružení občanů chorvatské národnosti České republiky.
Vánoce moravských Chorvatů? Obcí procházel pastýř s bičem