Předchozí
1 z 10
Další

Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.Zdroj: Deník/Petr Turek

Už v roce 2012 si vybral v Lužicích skvělé, podlouhlé společnice, aby mu pomohly k bohatější úrodě na zahrádce. Žížaly kalifornské se Petru Diváckému za tu dobu odvděčily úrodným vermikompostem. Na tom pracují den co den ve stabilních podmínkách bývalého kravína. Jak říká, jeho současná generace žížal už není ani kalifornská, ale šardická.

Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.Zdroj: Deník/Petr Turek

„Dovedla mě k nim sestra,která je ekologicky založená. Přemýšleli jsem o tom, čím budeme hnojit na zahradě a v Lužicích jsme narazili na pána, který prodával vermikompost a také samotné žížaly,“ přibližuje začátky Divácký.

Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.Zdroj: Deník/Petr Turek

Tak si je také koupili a po roce zjistili, jak se jim osvědčily a jaké má jimi vyrobený kompost blahodárné účinky pro pěstované rostliny. „Jelikož jsme ve vinařské oblasti a právě tehdy jsem také ve vinařství pracoval, tak jsem zkusil pomocí kalifornský žížal zpracovávat matolinu,“ pokračuje.

Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.Zdroj: Deník/Petr Turek

Začínal s jedním vermikompostérem. „Zádrhelem není, kdy žížaly krmit, ale kdy je nekrmit. Takže to vyžadovalo poměrně dlouhé zkoušení, co se týká tloušťky vrstvy, jakou udržovat vlhkost a teplotu,“ popisuje tvůrce postupnou přípravu organického hnojiva ze Slovácka.

Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.Zdroj: Deník/Petr Turek

Začínal se sedmdesátilitrovým vermikompostérem. Další měl už objem tři kubíky a stál v humně. „Tak jsme i zjistili, že kalifornská žížala přežije i v zimě, a to díky tomu, že ve velkém objemu si najde vhodné místo, kde přežije,“ seznamuje se životním prostorem dešťovek jejich chovatel.

Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.Zdroj: Deník/Petr Turek

Pak v Šardicích rozšířili počet vermikompostérů na čtyři. Právě tehdy, před pěti lety, vyhráli soutěž Miss kompost, které se zúčastnila více než stovka kompostérů. „Vítězství v této soutěži o nejkrásnější kompost nás povzbudilo,“ říká Petr Divácký, kterému podaly pomocné ruce pro práci se žížalami postupně obě sestry.

Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.Zdroj: Deník/Petr Turek

Jak říká, poloprofesionální období s vyhledávaným a výživným žížalím trusem zahájili před dvěma lety. „Tehdy jsem si pronajal bývalý kravín a začal jsem výrobu vermikompostu rozšiřovat. Měl jsem zvládnutou technologii, při níž je nejtěžší vermikompost založit a žížaly do kompostéru umístit ve správný čas,“ upozorňuje.

Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.Zdroj: Deník/Petr Turek

Nyní tak v Šardicích zpracovávají už 450 tun matolin, tedy zbytků z vylisovaných hroznů. A Vermikompost ze Slovácka, který žížaly vyrábějí zhruba rok, pak prodávají i přes internetový obchod. „Našimi zákazníky jsou především vinaři, zahrádkáři jej často používají pro hnojení zeleniny, ale berou si jej také květinářství. I pěstitel citrusů je s ním spokojený,“ přibližuje Divácký s tím, že založili také webové stránky pro předávání zkušeností s vermikompostem.

Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.Zdroj: Deník/Petr Turek

Její tvůrkyně, žížaly kalifornské, se dožívají zhruba sedmi let. A co jim nechutná? „Samozřejmě nemají rády maso, kosti a mléčné výrobky. Nemají rády světlo a nesnáší teplotu nad pětatřicet stupňů, takže je potřeba žížaly při vysoké teplotě chránit,“ prozradil Divácký.

Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.Petr Divácký se věnuje v Šardicích přípravě úspěšného slováckého vermikompostu od roku 2012.Zdroj: Deník/Petr Turek

Jeho vermikompost je zároveň jedním z prvních držitelů nové značky Slovácko regionální produkt. „Vermikompost ze Slovácka jsem pojmenoval už v roce 2018 z hrdosti na náš kraj. S ní mi souzní i nová značka. Navíc pro Slovácko je typické víno, a vermikompost vzniká z matoliny, třapin,“ dodává zakladatel slováckého vermikompostu.