Olympijské medailisty na cestě z Prahy zdržely dopravní komplikace na dálnici D1 a oproti původně ohlášenému příjezdu po 13:00 dorazili až po 15:15. Diváci si krátili čas sledováním začátku finálového zápasu tenistky Markéty Vondroušové.

"Přijeli jsme s rodinou na celý den, rozhodně není problém se tady zabavit, tak rádi počkáme, abychom medailistům zatleskali," poznamenala Jana Svobodová, která na Olympijský festival přišla s dvěma syny.

Do areálu festivalu přijeli i fanoušci z Holasic a Rajhradic, kde medailisté bydlí. "Tolik lidí jsme nečekali, není to zrovna oblíbený sport. Je tu spousta známých a fanoušků z Rajhradic," ocenil Lipták. Oba medailisté se pak spolu s diváky podívali na záznam finále trapu.

Brněnští strážníci sestrojili kladkostroj, aby vytáhli opilou důchodkyni z řeky
Brněnští strážníci sestrojili kladkostroj, aby vytáhli opilou důchodkyni z řeky

Kostelecký si pak vymínil, že si s publikem zazpívá. "Měl jsem hodně snů, chtěl jsem být tenistou, pak jezdit na motokárách. A mimo jiné jsem taky chtěl být zpěvákem, což se taky nestalo. Tak bych si tady chtěl vyzkoušet ten moment známý z filmu Bohemian Rhapsody, kdy publikum po Freddiem Mercurym zpívá. Jen místo o-o-o-o budeme zpívat Brnooo," vyžádal si u moderátora. A publikum ochotně spolupracovalo.

K nebi se vznesly desítky stříbrných a zlatých nafukovacích balónků, oba střelci přijali gratulace od generálního sekretáře Českého olympijského výboru Petra Graclíka, střelkyně Kateřiny Emmons, jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) a brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS).

Spolu s Kateřinou Emmons, jejím manželem Mattem a trenérem Petrem Hrdličkou pak vyzkoušeli laserovou střelnici, kde oba čerstvé medailisty porazil Matt Emmons, americký olympijský vítěz ve střelbě z roku 2004. Druhý skončil Jiří Lipták a třetí David Kostelecký.

Pak už je čekala autogramiáda s fanoušky a odjezd domů, kam se oba olympionici už těšili. Lipták se chystá s rodinou na dovolenou, Kostelecký jako svou prioritu vidí vymyslet program pro děti na druhou polovinu prázdnin. Novinářům řekl, že doufá, že si sportovní střelba získá nové fanoušky. "Snad i v televizích pochopí, že sportovní střelba neznamená cvoky, kteří běhají v maskáčích, že je to divácky atraktivní sport. A také doufám, že nám teď na střelnici přijde víc mládeže," poznamenal Kostelecký.