„Uteklo jim to hloupou chybou, která se nestává ani v žácích,“ usmál se na úvod rozhovoru pro Deník. „Chyby se dějí vždycky a dělali je i Rusové. Třeba když tam jednou ujel Vrána. Třikrát jsme Rusy dotáhli, v závěru v přesilovce sice trochu šťastně, ale to se počítá. A potom přišla školácká chyba, která by se takovému týmu, jakým je Česko, prostě neměla stávat,“ pokračoval Vladimír Vůjtek.

Kdo byl z pohledu českého týmu nejlepším hráčem zápasu?
HLASUJTE: Kdo byl proti Rusku nejlepším hráčem zápasu?

Celek Filipa Pešána byl z jeho pohledu v utkání tím horším. „Až na několik fragmentů jsme neměli puk tolik na hokejce. Rusové měli více ze hry, lépe bruslili, byli častěji v naší třetině, a to bylo nakonec i pro ten gól rozhodující,“ pokračoval Vladimír Vůjtek.

Že svěřenci Valeriho Bragina budou na tom herně lépe, Vůjtka nepřekvapilo. Ani po tom, kdy český tým vyhrál devětkrát po sobě a naposledy minulou sobotu Rusy porazil 4:0. „Je škoda, že po prvním zápase jsme bez bodu,“ podotkl Vladimír Vůjtek.

Do střetnutí nezasáhli hvězdní extraligoví útočníci z této sezony Radan Lenc a Matěj Stránský, další opora mistrovských Ocelářů Michael Špaček pak do děje naskakovala jako třináctý forvard.

Brankář Šimon Hrubec zasahuje před Dmitrijem Voronkovem.
Hořká pilulka v poslední minutě. Češi na úvod MS těsně ztratili zápas s Ruskem

„Rozhodně nechci, aby to vyznělo jako kritika trenérů, ale v přípravě byl tento útok velmi dobrý a nevím, co vedlo k tomu, že nehráli. Jen od reportérů jsem slyšel, že je šetří na Švýcarsko, s čímž jsem ztotožněný, protože kluci nehráli ani minulý týden doma proti Rusům. Odpočívali, osm dní byli bez zápasu, a to si myslím, že je ve finální přípravě před šampionátem hodně,“ uznal Vůjtek.

Co zlepšit v neděli proti Švýcarům? „Přiznám se, že soupeře jsem neviděl a ani neznám jejich hráče, takže to bude taková neznámá. Myslím si ale, že tenhle zápas zvládneme. Třeba nastoupí spolu právě formace Lenc, Špaček, Stránský, a kvalitou našeho týmu vyhrajeme. Navíc se hraje až večer, takže ani únava z prvního utkání by neměla hrát roli,“ uzavřel Vladimír Vůjtek.