Nakonec se hrálo podle brněnských not. A jih Moravy se stal jedním ze čtyř krajů, kde stejně jako v Praze dokázal Petr Pavel v prvním kole prezidentských voleb porazit Andreje Babiše, byť velmi těsně, o méně než tisíc hlasů. Rozhodli o tom především voliči v Brně, kde generál ve výslužbě získal o propastných šestnáct procent hlasů více než předseda hnutí ANO. Že se ale Pavel nemusí nutně opírat jen o městské voliče, o tom svědčí i výsledek v okrese Brno-venkov, kde rovněž zvítězil, a to s tříprocentním náskokem.

Ve zbývajících pěti jihomoravských regionech ovládl hlasování Andrej Babiš. Vzhledem k jejich spíše venkovskému charakteru nic nečekaného. Největší podporu získal lídr ANO na Znojemsku, tedy v regionu s druhým největším jihomoravským městem, kde mu k nadpoloviční většině chybělo jen tři a půl procenta hlasů. Překvapení? Jen na první pohled, vždyť právě Znojemsko se dlouhodobě potýká s největší nezaměstnaností a v časech, kdy stále více lidí drtí ekonomické problémy, je sázka na oponenta současné vládní koalice logickou volbou.

Podrobné výsledky prezidentských voleb najdete ZDE

Výsledek jediné jihomoravské kandidátky Danuše Nerudové v domovském kraji nelze nazvat jinak než zklamáním. Mezi Jihomoravany sice dosáhla o téměř jedno a půl procenta lepšího výsledku než v celostátním součtu, v žádném z okresů ale nedokázala překročit svůj stín a poskočit na lepší než třetí místo. Dokonce ani v Brně se bývalé rektorce Mendelovy univerzity nepodařilo přiblížit Babišovi, zaostala za ním o více než deset procent. Je zjevné, že i kvůli znovuoživení kauzy s problematickými tituly pro cizince došel ve finiši kampaně Nerudové dech.

Naopak jednoznačnou výhrou všech je vysoká volební účast, která na jižní Moravě ještě přesáhla celorepublikový výsledek a přiblížila se 68,5 procenta. Nečekaný nárůst počtu těch, kteří se v pátek nebo v sobotu rozhodli odevzdat svůj hlas dokazuje, že obsazení minimálně některých volených politických funkcí není Jihomoravanům lhostejné. A to je skvělá zpráva.

Michal Šupálek, šéfredaktor Deníku pro Jihomoravský kraj a Vysočinu