Nedostatek lékařů i řemeslníků je problém točící se léta stále dokola. Téma, kterému jsme se v uplynulých dnech věnovali i na stránkách Deníku Rovnost. Úkol státu na sebe ale zatím přebírají obce a města. Ve Znojmě se například před časem dohodli, že novému zubaři, který přijme další pacienty, dají milion korun na vybavení ordinace. Na další dotace mohou dosáhnout i praktičtí či dětští lékaři.

Často zmiňovaný argument o tom, že většina mladých lidí chce studovat vysokou školu a odmítá se živit rukama, neobstojí, Chybějící lékaři jsou důkazem. A učiliště s budoucími řemeslníky sice zrovna nepraskají ve švech, ale zájem o výuku absolventi základních škol mají. Kam tedy poté všichni společně zmizí? Ve velké většině do zahraničí, kam je odláká vidina vyššího platu oproti tuzemsku.

Ilustrační foto.
První úspěch. O chrup obyvatel Znojma se postará nový zubař za milion

Nabízí se otázka, zda v tom systému pomyslného Matrixu školství není chyba. Studium máme oproti jiným státům skoro zadarmo. Potíž je v tom, že za drahé náklady vychováváme pracovní sílu nikoliv pro sebe ale pro okolní státy. Je zcela bez pochyb, že praxe za hranicemi zlepšuje rozhled a zkušenosti a skoro vždy je přínosem. I to, že vzdělání je třeba finančně podporovat. Jen houšť. Myslet bychom ale také měli na návratnost vynaložených peněz a najít způsob jak udržet pracovní sílu doma. Bez zákazů ale s nastavenými podmínkami