V letadle Smartwings A320 cestovalo 178 pasažérů a členové posádky. Všichni byli z letadla evakuováni a letiště dočasně přerušilo provoz. Lety jsou nyní odkláněny do dalšího z černomořských letovisek Varny.

Horská stezka v Alpách.
V Alpách zahynula mladá Češka. Utrhl se s ní okraj horské stezky

Podle vyjádření mluvčí Travel Service Vladimíry Dufkové se nikomu z cestujících nic nestalo. „Letadlo letící na pravidelné lince QS 1482 z Brna do bulharského Burgasu se po přistání ocitlo mimo zpevněnou plochu vzletové a přistávací dráhy. Všichni pasažéři jsou v pořádku, z letadla vystoupili po schodech,“ řekla. Cestující pak po trávě zamířili k autobusům.

Pro cestující, kteří míří linkou zpátky do České republiky, zajišťuje společnost náhradní dopravu.

Podle pasažérů letadlu zřejmě selhaly brzdicí klapky a pilot se snažil letadlo zbrzdit tím, že najel na trávu vedle přistávací dráhy a tím letadlo zpomalil. Zatím není jasné, jestli se jednalo o technickou vadu, nebo chybu pilota.

Letiště v Burgasu bylo podle bulharského serveru news.bg po události pro další lety uzavřeno, dokud letadlo společnosti Travel Service nebylo odtaženo do bezpečné vzdálenosti.

K havárii českého letadla došlo přesně na den pět let poté, kdy byl na tomto letišti spáchán teroristický útok na autobus s izraelskými turisty. Sebevraždený atentátník zabil v roce 2012 pět Izraelců a bulharského řidiče autobusu. Na letišti je v úterý naplánován pietní akt.