Lidé měli zatopené sklepy. "Někteří vinaři mají vytopené archivy, zdecimované vinohrady," zmínil muž, který sám večer kýbloval vodu ze sklepa.

Na pomlácené hrozny si postěžoval například vinař Zdeněk Omasta, který má v obci vinice. "V některých místech je všechno na zemi," smutnil.

Podívejte se na pondělní spoušť:

Odhaduje, že ve vinicích má poškozených sto procent listů i hroznů. "S největší pravděpodobností bych řekl, že zůstane tak deset až dvacet procent bobulek, ale nevím, jestli to ten vinohrad uživí, budou muset narůst nové listy," nastínil vinař.

Bouřky se přehnaly také Bořeticemi na Břeclavsku. "Spadlo asi padesát milimetrů vody. Ta se jako obvykle snažila dostat do Trkmanky, ale velká část zůstala v laguně u hotelu Mlýn a vyplavila sklepy hotelu," informoval Deník Rovnost Václav Petrásek.

Hrob kultury zvoncovitých pohárů u Mutěnic.
OBRAZEM: Mutěnická louka ukrývala mrtvé muže i ženy, leželi na boku

Hasiči evidovali v pondělí od odpoledne celkem asi 270 výjezdů. "První události jsme zaznamenali po druhé hodině odpoledne, nicméně největší nápor na naše operační středisko přišel až po páté hodině odpoledne, kdy bylo nutné vysílat do terénu jednotky každou minutu. V Dolních Bojanovicích byla naše činnost ukončena kolem třetí hodiny ranní," konstatoval mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Právě v Dolních Bojanovicích byla spoušť asi největší v kraji. "Čerpali jsme vodu ze zatopených sklepů, garáží a domů. Na Znojemsku spadl strom do kolejiště a hasiči z vlaku evakuovali osm lidí. Událost se obešla bez zranění," zmínil Mikoška.

Odstraňování chemikálií v Kyjově v Komenského třídě.
Problémy v Kyjově: kvůli nebezpečným chemikáliím evakuovali na čtyřicet lidí

V Drnovicích na Vyškovsku se opět museli vypořádat s nánosem bahna a množstvím vody, které vniklo i do rodinných domů. "V několika případech odstraňovali hasiči popadané stromy ze zaparkovaných vozidel. Ve Vyškově spadl z obchodního domu reklamní banner na osobní auto. Jeden člověk se lehce zranil, ošetření záchrannou službou však nepožadoval," přiblížil Mikoška.

V Rozseči nad Kunštátem zasahovali hasiči v domě po úderu blesku. Na nemovitosti byla poškozená střešní krytina, trám, fasáda a elektrospotřebiče.

Události hasičů od 14.00 - 21.00 hodin:

Odstraňování stromů: 130
Čerpání vody: 100
Odstraňování nebezpečných stavů: 7
Odstraňování překážek: 3
Dopravní nehoda: 1
Požár: 1

okres

Blansko: 11
Brno-město: 60
Brno-venkov: 53
Břeclav: 7
Hodonín: 94
Vyškov: 11
Znojmo: 6