V lesích na Brněnsku popadaly od soboty do pondělního rána tisíce stromů. „Dopoledne hajní počítali škody. Spadlo více než tři tisíce stromů, většinu z nich vyvrátil vítr i s kořeny. Nejvíce jich vichřice pokácela okolo Lipůvky na Blanensku a Deblína na Brněnsku,“ řekla mluvčí Lesů města Brna Monika Neshybová.

Jihomoravští hasiči o víkendu vyjeli téměř stokrát. „Polovina výjezdů byla kvůli spadlým stromům, řešili jsme ale i uvolněné střešní krytiny a další problémy. V sobotu jsme evakuovali chatovou oblast Suchý na Boskovicku. Lidem hrozilo nebezpečí, oblast jsme až do odvolání uzavřeli,“ informoval mluvčí hasičů David Jirouš. V pondělí už následky silného větru řešit nemuseli.

Bez elektřiny zůstalo o víkendu na jihu Moravy 38 tisíc domácností. „Nejvíce případů jsme řešili na Břeclavsku a Hodonínsku. Problémy vyvrcholily v neděli ráno. V současné době už všechny poruchy naši technici opravili,“ řekla v pondělí za společnost E.ON Božena Herodesová.

Žádnou poruchu už v pondělí neopravovali ani zaměstnanci brněnských technických služeb. „V této chvíli vše funguje jak má, následky víkendového větru jsme vyřešili už v neděli. Škody zatím spočítané nemáme," shrnula za Technické sítě Brno Dagmar Těšíková.

Hasiči a policisté evakuovali v neděli chatovou oblast v lese mezi obcemi Velenov a Suchý. Kvůli vichřici, která v kolonii pokácela stromy. Zákaz vstup platí do pondělního poledne.
Vichřice na jihu Moravy: evakuovaná chatová osada, přes 70 vyvrácených stromů