Vlakový expres měl být zárukou rychlé přepravy. Cestujícím se však ve čtvrtek cesta nečekaně protáhla. Přibližně o půl osmé večer totiž srazil vlak mezi Rohatcem a Hodonínem dvacetiletého mladíka. Tragickou nehodu nyní vyšetřuje policie jako sebevraždu. Jen asi o sto padesát metrů dál přitom před koncem roku zemřel starší muž, který se rozhodl ukončit svůj život.

Podle policejního mluvčího Petra Zámečníka vyšetřování čtvrtečního případu ještě pokračuje, i když se strážci zákona ubírají směrem k sebevraždě. Prozatím totiž nenašli náznaky toho, že by se měli od této orientace odchýlit. „Pravděpodobně šlo o sebevraždu. Přesné závěry ale určí až další prošetřování," uvedl Zámečník.

Mladý muž se před mezinárodní expres jedoucí z Vídně do Bohumína postavil v místě, kam má veřejnost vstup zakázaný. „Kvůli nehodě byl asi na čtyři hodiny omezený provoz na jednu ze dvou traťových kolejí. Zatím je zřejmé, že muž porušil zákon, jelikož vstoupil do prostoru, kam nesmí. Událostí se nadále zabýváme," sdělil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Ten upozornil, že tato srážka vlaku s člověkem je letos na Hodonínsku první s tragickým následkem. Loni inspekce řešila dvě podobné události za celý rok. „První srážka byla v březnu loňského roku mezi Lužicemi a Hodonínem, druhá se udála až závěrem prosince ve stejném úseku jako nyní, jen přibližně o sto padesát metrů dál," vysvětlil Drápal. Přitom ještě o rok dříve nezaznamenala Drážní inspekce žádný smrtelný střet muže či ženy s vlakovou soupravou.

Právě srážka s vlakem či skok z mostu jsou podle kyjovského psychiatra Jaroslava Klimenta jedním z nejvyhledáva­nějších způsobů dobrovolného skoncování se životem. „Některá místa jsou dokonce tradiční. Příkladem může být Macocha, která je v České republice číslem jedna. V Hodoníně má obdobné místo například Černý most," vysvětlil psychiatr, podle kterého je nutné rozlišovat jednotlivé způsoby sebevraždy.

„Rozdíly mezi způsoby, jak se zabít, jsou velké. Jsou takové, které se dají označit za poměrně bezpečné. Například na léky sahají často lidé, kteří volají o pomoc či chtějí spíše manipulovat. Tvrdší varianty sebevraždy pak převládají více u těch, kteří ji myslí opravdu vážně," okomentoval Kliment.

Případ srážky člověka s vlakem řešili policisté i o minulém víkendu v Kyjově. Tam několik minut po půlnoci srazila lokomotiva osmatřicetiletého muže, který skončil v kritickém stavu v brněnské fakultní nemocnice u svaté Anny. Podle hodonínského policejního mluvčího se sobotní nehoda stala při posouvání lokomotivy mimo areál tamního nádraží.